Ogre, Latvija – posljednja mobilnost Yes the Earth Erasmus+ projekta 6. – 10. lipnja 2022.

Četvero učenika Ekonomske škole Požega, učenice 2.a razreda Dragana Relić i Marta Polić-Strinić te učenici Luka Čamak i Lovro Paponja iz 3.h razreda u pratnji dviju profesorica, Ksenije  Krizmanić Horvat, profesorice strukovnih predmeta i voditeljice vježbeničkh tvrtki u našoj školi i Jelene Kovačević, profesorice engleskoga jezika i koordinatorice ovoga projekta, proveli su tjedan dana u Rigi u Latviji, na šestoj, ujedno i posljednjoj projektnoj mobilnosti Yes the Earth Erasmus+ projekta.
Ugostila nas je Tehnička škola iz obližnjega grada Ogre koja nudi programe srednjeg strukovnog obrazovanja iz područja šumarstva, drvne tehnologije, elektronike, turizma i ugostiteljskih usluga, prehrambene tehnologije, proizvodnje tekstila, umjetnosti, informatike i administrativnih poslova, a pohađa ju oko 1500 učenika. Škola  je smještena na 5 katova te je opremljena suvremenim pomagalima kojima se učenici koriste kako bi unaprijedili i poboljšali učenje. 

Tijekom tjedna sudionici su odslušali nekoliko predavanja vezanih uz digitalni marketing, online prodaju i kreiranje online trgovine te su imali priliku vidjeti i saznati od lokalnih poduzetnika kako to izgleda na primjerima iz stvarnog poslovnog svijeta.
Sva do sada prikupljena znanja tijekom proteklih mobilnosti vezana uz poduzetništvo, inovacije i razvoj novih proizvoda, marketing i prodaju kao i ekologiju, sudionici su sada primijenili radeći na projektnom zadatku cijeli tjedan. Učenici su u međunarodnim timovima  prezentirali virtualne tvrtke koje u svojem sastavu imaju i online trgovine kao jedan od oblika prodaje i distribucije. Prezentirajući svoje projektne zadatke učenici svih timova pokazali su visoku razinu motivacije, stručnog znanja i kreativnosti.
Sudionici su posjetili nekoliko obiteljskih farmi i tvrtki koje se bave ekološkom proizvodnjom i izradom tradicijskog drevnog baltičkog nakita.

Razgledali smo znamenitosti glavnoga grada i posjetili gradove Jelgava i Sigulda, dvorac Turaida te smo uživali u ljepoti boja i mirisa u parku rododendrona, a zabavili se u adrenalinskom parku Tarzans kao i u filmskom naselju Cinevilla gdje smo imali priliku vidjeti  pravi filmski set i glumiti u kratkim filmovima.

I na ovoj je mobilnosti naglasak bio na održivom razvoju, poduzetništvu i ekologiji te su sve aktivnosti u radnom dijelu tjedna bile vođene tim principima. U skladu s projektnim zadacima i ciljevima u školskom su dvorištu posađena stabla trešnje.

Na mobilnosti su sudjelovali učenici i nastavnici iz Turske, Rumunjske, Italije, Latvije i Hrvatske.

Bio je ovo hvalevrijedan projekt u kojem se učenike educiralo, osnaživalo i inspiriralo kako bi i sami postali inovativni, odvažni i uspješni poduzetnici koji vode računa o održivom razvoju i brinu o zajedničkom domu svih nas, planetu Zemlji.

Jelena Kovačević, prof.