MEĐUNARODNO NATJECANJE „BEGEGNUNG MIT OSTEUROPA“

Dvije učenice Ekonomske škole Požega, Ena Babić (1.h) i Sandra Marković (3.h), ove su godine pojedinačnim radovima sudjelovale na međunarodnom natjecanju „Begegnung mit Osteuropa“.

Natjecanje „Begegnung mit Osteuropa“ već 69. godinu zaredom organizira Ministarstvo kulture njemačke savezne pokrajine Sjeverna Rajna i Vestfalija i Vlada u Münsteru. Cilj je natjecanja suradnja njemačkih škola i škola Srednje i Istočne Europe, promicanje ideje „Europa bez granica“ i kulturalne raznolikosti Europe u svrhu razvoja tolerancije i međukulturalnog dijaloga. Natjecanje pomaže u prevladavanju granica u glavama ljudi, a učenice/ke potiče na promicanje europske ideje. Radni je jezik natjecanja njemački. Ovogodišnji je moto natjecanja „Spürbar Europa“. Na natječaj svake godine stigne nekoliko tisuća radova.

Ekonomsku školu Požega ove su godine predstavljale dvije učenice. Učenici Sandri Marković mentorica je bila mr. Martina Budimir, prof. Sandra je odabrala temu koja povezuje likovno izražavanje i glazbu: 5.3 Musikwerkstatt: Klingende Farben und bunte Töne. Sandra je proučavala pojam i fenomen sinestezije te lik i djelo ruskog skladatelja Alexandera Nikolajewitscha Skrjabina koji je rođen prije 150 godina. Sandra je napisala članak na njemačkome jeziku za fiktivne novine u kojemu je opisala život, djelo i značaj skladatelja Skrjabina u povijesti glazbe, ali i u razumijevanju sinestezije. Odabrala je jedno njegovo djelo te bojom i digitalnim likovnim radovima izrazila svoj doživljaj tonova, tj. skladbe. Na njemačkome je jeziku objasnila svoj doživljaj. Izradila je majicu i snježnu kuglu sa svojim likovnim radovima.

Učenica Ena Babić imala je dvije mentorice, profesoricu Martinu Budimir i plesnu pedagoginju Natašu Ledić. Ena se, naime, odlučila za temu koja uključuje i izražavanje plesom: 5.1 Musikwerkstatt: Musik und Maschine. Zadatak je bio proučiti lik Olimpije iz bajke „Pješčani čovjek“ autora Ernsta Theodora Amadeusa Hoffmanna koji je preminuo prije 200 godina. Francuski skladatelj Jacques Offenbach 1851. godine skladao je operu „Hoffmannove priče“ u kojoj prikazuje mehaničku lutku Olimpiju koja pleše i pjeva. Enin je zadatak bio napraviti biografiju E.T.A. Hoffmanna u obliku leporela (lepezasta knjiga). Drugi je dio zadatka bio odabrati suvremenu melodiju te osmisliti, izvesti i snimiti koreografiju mehaničke lutke koja pleše uz odabranu skladbu. Ena je dodatno izradila ogrlicu s privjeskom lutke Olimpije i dvije narukvice s prikladnim natpisima.

Profesorica Budimir učenice/ke za ovo natjecanje priprema od školske godine 2010./2011., a posljednjih desetak godina učenice/i kojima je mentorica, redovito osvajaju barem pobjedničku nagradu u svojoj kategoriji (Siegerpreis). Već su dvije učenice i jedan učenik do sada ukupno četiri puta uspjele/i osvojiti i glavnu nagradu (Landessiegerpreis), posljednje godine učenica Gabriella Kopić (3.h). Iako ove godine učenice nisu nagrađene, zaslužuju svaku pohvalu i čestitke za opsežne i kreativne projekte, za umjetnički izražaj i za primjenu znanja njemačkoga jezika. Rad na projektima traje i po nekoliko tjedana i izvrsna je prilika za primjenu znanja stranoga jezika, ali i za pokazati svoje talente. Osim toga, učenice su se bavile područjem glazbe na malo drugačiji način te naučile i otkrile i ponešto o sebi.

Izvješće sastavila: mr. Martina Budimir, prof.