EUROPSKO STATISTIČKO NATJECANJE (STATISTIČKA OLIMPIJADA)

ESC jest natjecanje u organizaciji Eurostata i brojnih europskih nacionalnih statističkih ureda, sa svrhom promicanja statističke pismenosti među srednjoškolcima.

Ove godine se po 1. put održava i u našoj zemlji  u organizaciji Državnog zavoda za statistiku i pod pokroviteljstvom Ministarstva.

Natjecanje se sastoji od dvije faze − nacionalne i europske i  odvija se u 2 kategorije:

– kategorija A: 3. i 4. razred srednje škole

– kategorija B: 1. i 2. razred srednje škole.

Naš tim, koji su činili učenici 3.a razreda: Mateja Štimac, Emanuela Katavić i Dominik Alaber, mentor Melita Šimić, prof. natjecali su se u A kategoriji.

1. krug nacionalne faza trajao je od 29. siječnja do 12. veljače 2018. i sastojao se od 3 ispita:

– ispit iz općeg znanja,

– ispit iz korištenja izvora službenih statističkih podataka i

– ispit iz razumijevanja statističkog teksta.

Za prolazak u 2. krug bilo je potrebno riješiti svaki ispit 60%, ali su otežavajuća okolnost bili negativni bodovi za svaki netočan odgovor.

Naš tim je u konkurenciji od preko 500 timova, ušao u 2. krug nacionalne faze, koji je trajao od 15. veljače do 8. ožujka 2018., a zadatak je bio analiza podataka iz jednog statističkog istraživanja i za ostvareni rezultat svi članovi tima su dobili poklon pakete Državnog zavoda za statistiku.

Proglašenje pobjednika nacionalne faze održat će se 6.4.2018. u Zagrebu i prva 3 tima iz obje kategorije sudjelovat će u europskoj fazi natjecanja.

                                                                                                                      Melita Šimić, prof.