ZAPAŽENI NASTUP NAŠE UČENICE

Učenica 2.h razreda Sandra Marković svoj je talent za strane jezike i glazbu pokazala nastupivši na talent-showu na njemačkome jeziku „Max sucht den Superstar II“. Sandra je dobila pohvale iz cijele Hrvatske, a ovo joj je iskustvo jedno od najljepših u životu.

Natjecanje od 2015. godine organizira Europski kulturni krug u suradnji s Gospodarskom školom Varaždin. Talent-show „Max sucht den Superstar II“ natjecanje je učenika srednjih škola u poznavanju njemačkoga jezika otvoren za sve srednjoškolce koji se žele iskazati u pjevanju, plesu i glumi. Na ovaj se način ujedno potiče kreativno izražavanje učenika, ali i učenje njemačkoga jezika, upoznavanje njemačke književnosti i kulture.

Natjecanje su podržali Hrvatsko društvo učitelja i profesora njemačkoga jezika, Veleposlanstvo Savezne Republike Njemačke te organizacija Zentralstelle für Auslandsschulwesen.

Premda se radi o natjecanju na njemačkom jeziku, na ovaj se način potiče višejezičnost i svijest o važnosti učenja drugih stranih jezika. Nastupom pred širokim auditorijem, učenici razvijaju samopouzdanje i usvajaju zdrave životne i radne navike.

Ove je godine natjecanje održano već 6. put, a Ekonomska škola Požega po prvi je puta imala svoju kandidatkinju. Sandra se od djetinjstva bavi pjevanjem. Iako nema formalnu glazbenu naobrazbu, već je kao učenica Osnovne škole Zdenka Turkovića u Kutjevu postigla zapaženi uspjeh plasiravši se na festival Super glas koji se održava u sklopu Aurea festa. Žiri se sastojao većinom od nastavnika Glazbene škole Požega. Sandra se već natjecala i na likovnim natječajima međunarodnog karaktera, a nedavno smo pisali o njenome radu izloženome u Njemačkoj. Prošle je godine osvojila prvo mjesto na županijskome natjecanju Kreativni i Neovisni plakatom koji je izradila s Gabriellom Kopić iz svoga razreda. Osim toga, ove je godine bila jedina kandidatkinja naše škole na školskome natjecanju iz njemačkoga jezika. Na svim je navedenim natjecanjima Sandrina mentorica bila mr. Martina Budimir, prof.

Sandri je i sudjelovanje na natjecanju „Max sucht den Superstar II“ ponudila njena mentorica mr. Martina Budimir, prof. Zajedno su odabrali jednu od 3 pjesme koje je Sandra predložila, vodeći se pravilom da je pjesma izvediva uživo bez korekcija, tj. produkcije u studiju jer je na natjecanju bilo strogo zabranjeno dorađivati snimku na taj način. Natjecanje se, naime, prethodnih godina održavalo uživo na kazališnim daskama u Varaždinu.  S obzirom na epidemiološke uvjete, ove je godine po prvi puta održano online, a organizatori su željeli da pristigle snimke budu što je moguće vjerniji prikaz onoga što bi se odvijalo uživo. Kako bi se strogo držali pravila, potražili smo pomoć sumentora iz Glazbene škole Požega, profesora Damjana Pirovića.

Sandrinu izvedba nalazi se na sljedećoj poveznici:
https://youtu.be/mfHjUIQTL_0

Odabir je na kraju pao na pjesmu „Bist du Okay“ (Izvođač originala: Mark Forster, VIZE). Prema Sandrinim riječima, pjesma je „zanimljiva i zarazna, odnosno pamtljiva, ne izlazi iz uha.“ Na natjecanju su sudjelovali predstavnici iz cijele Hrvatske. Konkurencija je bila zaista jako kvalitetna, a premda nije nagrađena, Sandra je dobila pohvale iz cijele Hrvatske. Na sastanku Županijskog stručnog vijeća za njemački jezik Požeško-slavonske županije, održanome 3. prosinca 2020., sudionici su poslušali Sandrinu izvedbu. Učitelji i nastavnici njemačkoga jezika  iz cijele županije, također su pohvalili našu učenicu.

Premda je natjecanje održano 27. studenog 2020., nedavno su stigle diplome za sudjelovanje pa je vijest sada potpuna. Sandrin su nastup popratili i lokalni mediji.

Kratki pregled svih izvedbi nalazi se na sljedećoj poveznici:
https://www.youtube.com/watch?v=xGhx-P2OjHA

Cijeli program natjecanja nalazi se na sljedećoj poveznici:

https://www.youtube.com/watch?v=pePtR5–ftU

Iz medija:

https://m.sbplus.hr/pozega/obrazovanje_/srednje/sandra_je_sudjelovala_u_talent-showu_na_njemackom_jeziku.aspx#.YDbNGehKhPa

Izvješće sastavila: mr. Martina Budimir, prof.