UČENICA KARLA PAUŠIĆ NA SEMINARU O KORUPCIJI

Učenica 3.h razreda Karla Paušić nedavno je u Varaždinu sudjelovala u antikorupcijskom programu Youth Voice for Integrity

Ponosni smo na našu učenicu 3.h razreda KARLU PAUŠIĆ koja je, uz preporuku mr. Martine Budimir, odabrana za sudjelovanje u antikorupcijskom programu Youth Voice for Integrity 2021. Program koji je organizirao Forum za održivi razvoj Zeleni prozor uz potporu Veleposlanstva SAD-a, trajao je od 2.-6. rujna 2021., a otvaranju su nazočili Silvija Zagorec, zamjenica župana Varaždinske županije, dr.sc. Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Varaždina te Cameron Millard, politički tajnik veleposlanstva SAD-a.

Sudionici su bili smješteni u Hotelu Park Boutique u Varaždinu. Održavanje ove konferencije sufinanciralo je Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih država u Republici Hrvatskoj. Voditeljica programa, mlada poduzetnica i aktivistica Kaja Pavlinić bivša je stipendistica Veleposlanstva SAD-a i dobitnica mnogobrojnih nagrada i priznanja. Na predavanjima i radionicama bili su predavači iz cijele Hrvatske i predstavnici raznih ministarstava.

„Predavači su nam držali predavanja o ulozi mladih u suzbijanju korupcije, korupciji u zdravstvu, ulozi institucija Europske unije i ulozi medija u suzbijanju korupcije. Najzanimljivija je bila akademska čestitost jer je to oblik korupcije kojeg smo, zapravo, najmanje svjesni. Ono što nam je, također, bilo zanimljivo, bio je predavač Marko Kovačić koji se bavi mladima te je proveo istraživanje o korupciji. Mladi su svjesni korupcije međutim, nažalost, smatraju da oni ne mogu ništa postići u vezi toga.“ (Izvor: SB Plus)

Našoj se učenici najviše svidjela simulacija Savjeta za antikorupciju fiktivne Republike Varaždinije „tijekom koje su sudionici dobili priliku na nekoliko sati uskočiti u cipele delegata institucija i organizacija kao što su Transparency International, Svjetska banka, Ujedinjeni narodi, razna ministarstva i organizacije civilnog društva. Nakon zagrijane debate, postignut je konsenzus i osmišljene su reforme koje Republika Varaždinija treba implementirati kako bi se uspješno borila protiv korupcije.“ (Izvor: Forum za održivi razvoj Zeleni prozor)

Karla je oduševljena cijelim programom kroz koji je puno naučila i postala svjesna prisutnosti korupcije u našem društvu, važnosti akademske čestitosti i borbe protiv svih pojavnih oblika korupcije kao preduvjetu za napredak društva.

Karla i profesorica Budimir u rujnu su sudjelovale na radio postaji Laganini FM Požega. Emisiju na temu korupcije i problema koje ona donosi, osobito mladima i iz perspektive mladih, možete poslušati na sljedećoj poveznici:

https://www.youtube.com/watch?v=SHmM6CNDC1Q

Profesorica Budimir svake godine provodi radionice u 3. razredima na temu Obrazovanje protiv korupcije. Ove će godine, ako epidemiološke mjere to budu dopuštale, u radionice kao voditeljicu uključiti i Karlu kako bi problem korupcije približila iz učeničke perspektive.

O Karlinom iskustvu pohađanja seminara u Varaždinu možete pročitati i u medijima:

https://sbplus.hr/pozega/obrazovanje_/ostalo/smatram_da_pojedinac_moze_imati_veliki_utjecaj_na_drustvo.aspx#.YZbU6mDMJPY

Izvješće sastavila: mr. Martina Budimir, prof.

Fotografije: Danijela Oroz, radio Laganini FM Požega