PRVA MOBILNOST CHAPTER PROJEKTA – ISTANBUL, TURSKA

Učenici Ekonomske škole boravili su 20. – 26. listopada 2019. godine na prvoj mobilnosti Erasmus+ projekta Chapter kojim se potiče čitanje i razmjenjuju čitalačka iskustva među učenicima. U Istanbul su ih pratile ravnateljica Marinka Parac i koordinatorica projekta Lidia Gerstman, prof.

Na mobilnosti su sudjelovale Ela Bulf i Karla Emanović iz 2.h, Vedrana Brkić i Dora Đebrić iz 3.h te Maja Salak iz 4.h. Na azijskom dijelu Istanbula u četvrti Uskudar smještena je škola domaćin Burhan Felek Anadolu Lisesi, gdje su se učenice susrele s vršnjacima iz Turske, Španjolske i Švedske.

Učenice su prezentirale našu školu, grad, županiju i zemlju, a zatim i korijene hrvatske književnosti, na čemu će se temeljiti daljnje aktivnosti projekta. Predstavile su kratak film o romanu Zlatarovo zlato koji su pripremili učenici projektnog tima. Također su započele s uređivanjem bloga na kojem će tijekom projekta preporučivati drugim učenicima knjige koje su ih se dojmile i smatraju da su vrijedne čitanja. Učenici će promicati sklonost domaćoj književnosti, no prate i trendove u suvremenoj beletristici.

Osim niza aktivnosti, poput sudjelovanja na nastavi književnosti, izrade naslovnica knjiga i u dramskoj radionici, sudionice su imale priliku razgledati Istanbul. Domaćini su u razgledu posebnu pozornost posvetili predstavljanju bogate kulturne baštine toga područja koje je tisućljećima sjecište religija i kultura, a sudionici su prepoznavali scene iz brojnih knjiga i ekranizacija.

https://twinspace.etwinning.net/93532/home

https://www.facebook.com/promotionoftogethernessamongeuropeanreaders