Projekt Škole ambasadori Europskog parlamenta: još jedna godina intenzivnog rada

I ove smo školske godine aktivno sudjelovali u projektu Europskog parlamenta European Parliament Ambassador Schools (EPAS), nakon pozitivno ocijenjene evaluacije koje je proveo Forum za slobodu odgoja u lipnju 2021. S početkom godine strukturiran je tim ambasadora, koji se tijekom godine i u skladu s obvezama učenika i profesora nešto promijenio. Tako je starija ambasadorica, uz Lidiju Gerstman, prof., postala i Lorena Đurčević, prof., dok je učenički tim nešto izmijenjen: uz stare članove Draganu Relić iz 2.a, Mihaelu Vojnić, Mateu Mital, Veroniku Marjanović, Lauru Mandekić, Enu Jeličić-Meter, Mariju Došen, Niku Galić i Dinu Miletića iz 2.h, priključile su se i Josipa Božić i Rahela Ivanković iz 3.c.

Trudili smo se naučiti što više o Europskoj uniji, načelima na kojima je ustrojena, njenom parlamentu i institucijama, Konferenciji o budućnosti Europe, pratiti rad njenih zastupnika, pogotovo onih s kojima smo uspjeli ostvariti ove školske godine i suradnju. U prvom redu to je bio g. Fred Matić, koji nam se priključio na videokonferenciji za Dan žena, na kojoj smo surađivali s Gornjogradskom gimnazijom iz Zagreba, Srednjom školom Pakrac, Gimnazijom Matija Mesić iz Slavonskog Broda te Gimnazijom i Tehničkom školom iz Požege. Na toj smo konferenciji ugostili nekoliko hrvatskih političarki: saborsku zastupnicu Martinu Vlašić Iljkić, pleterničku gradonačelnicu Mariju Šarić i članicu županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije Maju Pepelko. S istim smo školama uspostavili i suradnju razmjenjujući iskustva u volonterskim aktivnostima.

Svoj rad umrežili smo i s EPAS školama iz različitih dijelova Europske unije sudjelujući u eTwinning projektima WE Europe https://twinspace.etwinning.net/197915 i Future of Europe: https://twinspace.etwinning.net/215338/home . Bio je to izvrstan način kako učenicima približiti teme kojima se u EPAS-u bavimo, kreiranjem međunarodnih istraživačkih timova i oblikovanjem zajedničkih rezultata i i uradaka.

U siječnju nas je po prvi put primila županica Antonija Jozić, zajedno s predstavnicima Ureda Europskog parlamenta, i imali smo priliku predstaviti svoj rad.

Sudjelovali smo i u dvama događajima upriličenima za Europsku godinu mladih, jedan koji je organizirao Ured pod nnazivom Humans of EPAS, a drugi smo organizirali sami, uz podršku partnera u Erasmus projektu CHAPTER: https://europa.eu/youth/year-of-youth/activities/1300

Starija ambasadorica Lidia Gerstman predstavila je 10. ožujka 2022. naš rad u EPAS-u i prošlogodišnji nagrađivani eTwinning project It’s my Europe too! na međunarodnoj konferenciji CANDIICE na poziv Foruma za slobodu odgoja.

Odrađivali smo zadaće koje nam je postavljao Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Posebno je zadovoljstvo bilo sudjelovati na zajedničkom obilježavanju Dana Europe s ostalim hrvatskim EPAS školama na događaju koji je upriličio Ured Europskog parlamenta u Zagrebu. Sudjelovali su u nizu radionica i razgovora, na teme solidarnosti s Ukrajinom, mentalnog zdravlja, održivog razvoja, biokulinarstva, medijske pismenosti itd. Na događaju su bili nazočni i ministar Grlić Radman te brojni veleposlanici.

Zaključili smo godinu sudjelujući na online izdanju Euroscole, simulaciji sjednice Europskog parlamenta, zajedno s gotovo 3000 učenika 98  škola iz 24 države Europske unije i šire. Osnovne su teme sjednice bile takozvani cyberbullying, dezinformacije i lažne vijesti te demokracija u digitalno doba. Ponosni smo što je upravo naš video o temi cyberbullyinga ušao u ekskluzivni krug prikazanih videouradaka na online sastanku na kojem se sudjelovalo preko gotovo 3000 učenika 98 škola iz 24 države Europske unije i šire.  

U iščekivanju završne evaluacije u lipnju potvrdili smo Forumu da smo spremni sudjelovati u programu i dogodine.

Film za EUROSCOLU: https://www.youtube.com/watch?v=D2I4hNEHl4k

Starija ambasadorica: Lidia Gerstman, prof.