LJETNI KAMP „Ljetno jezično putovanje“

Učenica 2.h razreda Ekonomske škole Požega, VERONIKA ROSI sudjelovala je na ljetnome kampu za učenice/ke njemačkoga jezika u Crikvenici. Zahuktala se situacija s testovima, njemački većina učenica/ka smatra teškim, pa izvješće objavljujemo sada kao motivaciju svim učenicama/cima da istraže njemački jezik iz druge perspektive.

Dok je većina učenica i učenika već debelo uživala u svojim zasluženim ljetnim praznicima i punila baterije za sljedeću školsku godinu, naša je učenica Veronika Rosi skupila hrabrosti i odlučila se odazvati pozivu Goethe-Instituta Hrvatska koji je svojim učenicama i učenicima proslijedila profesorica Budimir. Poziv se činio zanimljivim, ali pomalo i zastrašujućim. Odvažiti se sama otputovati u Crikvenicu i od jutra do mraka sudjelovati na radionicama na njemačkome jeziku koji je Veroniki drugi strani jezik, sigurno nije bilo lako.

Veronika je ispunila prijavni obrazac i ispunila zadatke na njemačkome jeziku, prijava je poslana i uslijedio je period od nekoliko dana iščekivanja. Najprije joj je javljeno da je veliki broj jako kvalitetnih prijava i da neće putovati, ali kako to obično biva, splet okolnosti, tj. činjenica da se jedna stipendistica, nažalost, razboljela, za Veroniku je značilo da je stipendiju ipak dobila i da se u vrlo kratkom roku mora spremiti, organizirati prijevoz i krenuti za Crikvenicu.

U Crikvenici je Veronika boravila od 28. kolovoza do 1. rujna 2022. Bilo je to, kaže Veronika, iskustvo koje će pamtiti cijeli život. Njemački je jezik oduvijek voljela, a sada ga je upoznala na još zanimljiviji i kreativniji način, kroz kreativne radionice njemačkih trenera iz organizacije  „Die Zeilenschmiede“. Sudionice/i su boravili u hostelu Stoimena, a uz radionice iz kreativnog pisanja, Poetry slama, glume i glazbenog izražavanja, imali su i bogat program u slobodno vrijeme. Predviđeno je bilo i vrijeme za kupanje što su svi s oduševljenjem prihvatili.

Veronika je usavršila svoje znanje njemačkoga jezika, uživala u ljetu na moru, upoznala nove prijateljice i prijatelje iz cijele Hrvatske i još više zavoljela jezik koji nam je svima blizak i nikome ne bi trebao biti strašan, težak ili nedokučiv. S profesoricom Budimir krajem rujna sudjelovala je u emisiji „Na školskom hodniku“ radiopostaje Laganini FM Požega. Što je Veronika rekla i kako joj je bilo na ljetnome kampu, možete poslušati na sljedećoj poveznici:

https://www.youtube.com/watch?v=Bufi3rUb4Nk

Kako je bilo učiti njemački jezik na ljetnome kampu i zašto se treba usuditi prijaviti na ovakve aktivnosti, najbolje će dočarati Veronikine riječi:

„Evo ja sam jedna od 40 učenika cijele Hrvatske koja je izabrana za stipendiju Goethe-Instituta u Crikvenici koja se odvila u periodu od 28. 8. do 1. 9. Samo iskustvo je bilo predivno, a doživljaj neopisiv. Svaki trenutak koji sam provela ondje je bio veoma poučan, a svaka radionica sve zanimljivija i zanimljivija. Mentori koji su nas vodili kroz radionice su bili vrlo profesionalni i originalni u svom poslu, a kako bi ugođaj bio još zanimljiviji, njemački smo učili kroz igru, glumu i pjesmu. Jezike volim od malih nogu, a ovo mi je bila dodatna motivacija za učenje istih. Upoznala sam puno različitih učenika i učenica iz cijele Hrvatske koji su došli kako bi poboljšali znanje svog njemačkog jezika. U cijelom tom periodu naučila sam jako puno stvari od nekih novih njemačkih riječi sve do nekih njemačkih pjesama te je ovo jedan od događaja koji ću pamtiti jako dugo. Preporučila bih svakako svima da se upuste u nove izazove i da nemaju straha jer upravo ovakve prilike vam mogu otvoriti mnoga vrata i promijeniti pogled na svijet.“

Veronika Rosi, 2.h

Izvješće sastavila: mr. Martina Budimir, prof.