JOŠ JEDAN MEĐUNARODNI USPJEH MIRJAM MARIĆ

Učenica 3.h razreda naše škole, Mirjam Marić na međunarodnome je natjecanju „Begegnung mit Osteuropa“ osvojila prvo mjesto u svojoj kategoriji (Siegerpreis). Mentorica učenici profesorica je njemačkoga jezika, mr. Martina Budimir.

Natjecanje „Begegnung mit Osteuropa“ već 66. godinu zaredom organizira Ministarstvo kulture njemačke savezne pokrajine Sjeverna Rajna i Vestfalija i Vlada u Münsteru. Cilj je natjecanja suradnja njemačkih škola i škola istočne Europe, promicanje ideje „Europa bez granica“ i kulturalne raznolikosti Europe u svrhu razvoja tolerancije i međukulturalnog dijaloga. Natjecanje pomaže u prevladavanju granica u glavama ljudi, a učenike potiče na promicanje europske ideje. Radni je jezik natjecanja njemački. Ovogodišnji je moto natjecanja „Europa – Zukunft braucht Geschichte“. Na natjecanju je u ovoj školskoj godini sudjelovalo 4.028 učenika iz 270 škola iz Njemačke i Istočne i Središnje Europe s ukupno 1.621 radom.

Učenica Mirjam Marić na natjecanju je sudjelovala po treći put, a ove je godine ponovila prošlogodišnji uspjeh. Za temu je odabrala „Tape-Art verbindet“. Tape-Art je tehnika slikanja/crtanja ljepljivom trakom. Mirjam je predložila obradu teme na zidu na ulazu u školu, a škola je njezinu ideju svesrdno podržala. S obzirom na činjenicu da naša škola već godinama učenicima pruža mogućnost putovanja i upoznavanja drugih zemalja i kultura, što kroz Erasmus + što kroz druge projekte i natjecanja, Mirjam je pokazala na koji način Ekonomska škola Požega povezuje. To je ujedno i naziv njenoga rada. Najprije je nacrtala, a zatim grafoskopom na zid projicirala znamenitosti iz nekih gradova koje su naši učenici tijekom godina imali priliku posjetiti, a ostale je gradove ispisala po zidu. Crtala je crnom ljepljivom trakom prikladnom za ovaj način umjetničkoga izražavanja. Na središnjem je dijelu zida pano na kojemu će uvijek biti prikazana aktualna mobilnost naših učenika, tj. pano promjenjivoga karaktera. Rad na zidu protegao se kroz nekoliko tjedana. Trebalo je uskladiti obaveze u školi i višesatno „oslikavanje“ zida. Mirjam je imala podršku svih nastavnika i učenika koji su s oduševljenjem pratili njezin rad na projektu. Drugi je dio rada naše učenice dokumentacija projekta. Mirjam je na njemačkome jeziku opisala što je radila, na koji način i u kojem periodu. Osim toga, opisala je na koji način naši učenici imaju priliku putovati i koje su zemlje i gradove do sada posjetili. Uspjesi na natjecanju Begegnung mit Osteuropa nisu jedini uspjesi učenice Marić. Mirjam je ove godine po drugi puta s odličnim rezultatom osvojila 1. mjesto na županijskome natjecanju iz njemačkoga jezika, a zajedno s još 3 učenice iz svoga razreda (Gabrijela Jerković, Matea Matanić, Petra Novinc i Irena Poje) napravila je slikovnicu „Rafiki“. Slikovnica upoznaje čitatelja s Europskom unijom kroz priču o pravima djeteta, a prilagođena je osobama oštećena vida. Slikovnicu možete vidjeti na ovoj poveznici:

http://ekonomska-pozega.hr/upoznajmo-zajedno-europsku-uniju/#more-3275 .

Na natjecanju je sudjelovala i učenica 2.h  razreda, Vanesa Vasilj. Vanesa se odlučila za temu „Spuren im Sand“. U radu je prikazala četiri godišnja doba oslikavši četiri stara crijepa tehnikom slikanja pijeskom. Ovo je prvi puta da je Vanesa radila u toj tehnici, a nitko nije ostao ravnodušan na njezin prikaz 4 godišnja doba. Svoj je rad potkrijepila opisom na njemačkome jeziku. Vanesina je mentorica također mr. Martina Budimir, prof.

Na natjecanju je sudjelovao i Dominik Budimir, učenik Glazbene škole Požega kojemu su mentori profesor Damjan Pirović iz njegove škole i profesorica Budimir iz naše škole. Dominik se odlučio za glazbenu obradu teme „Nur Fliegen ist schöner?“, a u svome je kantautorskome radu na kreativan način na njemačkome jeziku opisao svoje iskustvo prvoga leta zrakoplovom.