Filmska naSTAVa

Proljetni ciklus

Pisali smo o filmskoj nastavi u siječnju kada su našu školu predstavljali učenik Filip Pavković i profesorica mr. Martina Budimir. U proljetnom su ciklusu, održanome od 6. do 10. travnja 2021., uz profesoricu Budimir, sudjelovale i profesorice Marija Šag Sadilek, Maja Pranjić Čorak te učenica Elena Milardović.

 

Filmska naSTAVa u kinu Tuškanac jedinstveni je program na području Republike Hrvatske. Radi se o jedinom filmskoobrazovnom programu namijenjenom učenicama i učenicima. Program je potpuno besplatan, a u online varijanti i doista dostupan polaznicima i polaznicama iz cijele Hrvatske. Upravo iz tog razloga, ali i zbog epidemioloških uvjeta, Filmska je naSTAVa i u proljetnome ciklusu organizirana online u suradnji s vodećim regionalnim filmskim distributerom, Continental filmom.

Nakon online gledanja filmova, učenici su analizirali i interpretirali odgledane filmove, uz raspravu koju su vodili predavači. Na ovaj su način polaznici stekli temeljnu filmsku pismenost.

„Cilj je programa filmski odgajati mlade, stvarati filmski pismenu kinopubliku, pozitivno utjecati na ukupan položaj filma u obrazovnom sustavu Republike Hrvatske te svime navedenim dati potporu hrvatskoj filmskoj produkciji i cjelokupnoj audiovizualnoj zajednici.“

(Izvor: https://filmskanastava.hfs.hr/ )

Filmska naSTAVa po prvi je puta održana školske godine 2012./2013., a program je utemeljen na metodici nastave filma te je nastao prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica  Ane Đordić, prof. i doc. art. Jelene Modrić te na poticaj Vere Robić Škarice, tadašnje predsjednice Hrvatskoga filmskog saveza. Program financijski podupiru HAVC, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Agencije za elektroničke medije, Zaklada Kultura nova i Grad Zagreb i održava se uz pozitivno mišljenje Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Program su preporučili:

  • Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu
  • Katedra za filmologiju Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta
    Sveučilišta u Zagrebu
  • Hrvatski filmski arhiv (Hrvatska kinoteka pri Hrvatskom državnom arhivu)
  • portal Medijska pismenost
  • Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Program proljetnog ciklusa vodile su profesorice Ana i Margareta Đordić te redatelj Tomislav Šoban. Prvi dan naSTAVe prikazan je film „Tko pjeva zlo ne misli“ Kreše Golika. Gost prvoga dana bio je dr. sc. Ilija Barišić, jedan od autora tekstova u istoimenoj monografskoj knjižici, a polaznicima je govorio o povezanosti filma, videoigara i glazbe.

Drugi je dan na programu bio film „Lada Kamenski“ Sare Hribar i Marka Šantića. Gosti su bili akad. glumac Frano Mašković i akad. filmska redateljica Sara Hribar. Razvila se rasprava o raznim temama: od socijalnih prava radnika do toga kako je biti glumac i redatelj u Hrvatskoj.

Treći je dan bio najupečatljiviji zbog težine teme filma koji je prikazan i analiziran. Na programu je bio dokumentarni film „Jedna od nas“ Đure Gavrana. Film je dirnuo polaznike. U raspravi o filmu i o temi seksualnoga zlostavljanja sudjelovali su gosti, akad. filmski redatelj Đuro Gavran i psihologinja Silvija Stanić.

Četvrtoga je dana prikazan film „Wolfpack“ Crystal Moselle. Polaznici su raspravljali o dokumentarnome filmu, ali i važnosti filma u životu pojedinca.

Posljednji film proljetnoga ciklusa bio je film „Živa istina“ Tomislava Radića, crno-bijeli hrvatski dugometražni film iz 1972. godine. Sudionice i sudionici analizirali su obilježja modernističkog filma i istraživali granice dokumentarnog i igranog žanra.

Filmsku naSTAVu pohvalila je i naša profesorica Maja Pranjić Čorak:

„Bila sam veoma intrinzično zainteresirana kao netko tko je (davno već) slušao metodiku filma, a današnjom ste radionicom nadmašili sva moja očekivanja – zanimljivi, edukativni, motivirajući i za nas profesore! Bravo!“

(Izvor: https://filmskanastava.hfs.hr/ )

Izvješće sastavila: mr. Martina Budimir, prof.