EUROPSKI DAN JEZIKA 2021.

Europski dan jezika slavi se svake godine 26. rujna. Ove se godine u Požeško-slavonskoj županiji Europski dan jezika u matičnim školama obilježavao tijekom cijeloga tjedna od 20.-26. rujna, a središnji je događaj održan, 30. rujna 2021. Glavni je organizator događaja pod nazivom „Jezik ne poznaje granice!“ OŠ Antuna Kanižlića i profesorice Jasminka Hajpek i Jadranka Đaković. Sukladno ovogodišnjoj krilatici, izašli smo i van okvira svoje županije pa su se događaju pridružile i škole Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije. Tako je obilježavanje Europskoga dana jezike ove godine organizirano na državnoj razini. Osim predstavnika pojedinih škola, sudjelovali su i volonteri Eko Centra Latinovac s predstavnicima iz različitih zemalja svijeta. S obzirom na epidemiološke uvjete, događaj je održan virtualno putem aplikacije Zoom. Događaju je prisustvovala i viša savjetnica za engleski i njemački jezik Izabela Potnar Mijić, prof. S ponosom možemo reći da smo jedina škola koja se, uz školu domaćina, u kontinuitetu svake godine aktivno uključuje u ovaj hvalevrijedan događaj. Slijedi opis aktivnosti Ekonomske škole Požega.

Naziv aktivnosti:

Sprachen verbinden!

Languages connect!

Le lingue connettono!

Opis aktivnosti:

Učenici i učenice Ekonomske škole Požega ove su godine odlučili pokazati kako jezik zaista nema granica. Jezik ima različite oblike, a pojedini se jezici razlikuju i u znakovnom jeziku za osobe oštećena sluha. Učenicima i učenicama smo predstavile znakovni engleski, njemački i talijanski jezik, objasnili razlike u pojedinim varijantama jednog te istog jezika te pokazali i uvježbali razne riječi ili fraze. Pojedini su učenici i učenice zatim snimili upute za engleski, njemački i talijanski znakovni jezik. S obzirom na činjenicu da su i osobe s invaliditetom ravnopravne članice našega društva i naše škole, na ovaj smo način htjeli bar započeti rušiti i ovu barijeru u komunikaciji. Nadamo se da ćemo potaknuti druge da počnu izučavati i uvježbavati znakovne jezike.

Mentorice i učenice/i:

Martina Budimir, prof.: Ivona Šutić (2.d), Maria Došen (2.h), Matea Mital (2.h), Miriam Bahora (3.k), Valentina Franikić (3.k)

Marina Hurtiš-Međugorac, prof.: Karla Emanović (4.h), Elena Jug (4.h), Mia Puljić (4.h), Lucija Vuić (4.h)

Martina Kir Jambrek, prof.: Lara Crnjac (2.h), Matea Mital (2.h)

Ivana Kovačević, prof.: Karla Borovac (4.g), Hrvoje Bunikić (4.g), Irena Miličević (4.g), Tia Šimašek (4.g)

Jelena Kovačević, prof.: Antonija Baričević (4.a), Marija Jambrek (4.a), Karla Borovac (4.g), Hrvoje Bunikić (4.g), Julijana Lukačić (4.g), Tena Matoković-Brižić (4.g), Irena Miličević (4.g), Tena Kocijan (4.h), Marta Mikulić (4.h), Josipa Gruić (4.k), Karla Jagetić (4.k), Tea Jamuljak (4.k)

Poveznica na film naših učenika:

https://youtu.be/KtF6qU1NJE0

Poveznica na video obilježavanja Europskoga dana jezika 2021.:

https://youtu.be/cJjEaNfUW_Y

Uređenje škole:

Učenici 3.k razreda obilježili su Europski dan jezika povezavši temu s projektom “Godina čitanja 2021.” tako što su kredom crtali građevine zemalja Europske unije te ispisivali riječ “čitam” na jezicima svih članica. Mentorica učenicima je Marija Šag Sadilek, prof. Profesorica Martina Kir Jambrek s učenicima 3.k i 2.h uredila je pano u hodniku škole (English Corner).

Iz medija:

https://www.pozeska-kronika.hr/drutvo/item/19279-virtualni-susret-5-zupanija-nakon-provedbe-projekta-europski-dan-jezika-2021.html

https://www.034portal.hr/virtualni-susret-5-zupanija-nakon-provedbe-projekta-europski-dan-jezika-2021—-633

https://pozeskivodic.com/osnovna-skola-antuna-kanizlica-obiljezavanje-europskog-dana-jezika-2021-izvan-ucionica/

https://www.sbplus.hr/pozega/obrazovanje_/osnovno/strane_jezike_vole_vise_nego_materinski.aspx#.YWHbttpBxPY

Izvješće sastavila: mr. Martina Budimir, prof.