ERASMUS PLUS KA2 MY CULTURE – YOUR CULTURE – OUR CULTURE

Katedrala u Palermu

SASTANAK U PARTINICU 25 – 29. ožujka 2019. godine

Četvero učenika, Karla Samaržija iz 1. a razreda, Matej Grbeš iz 2. a te Ana Pavlović i Tomislav Marić iz 3. h i dvije profesorice Ekonomske škole Požega, Jelena Kovačević i Marija Šag Sadilek  putovale su na Siciliju, u grad Partinico gdje su sudjelovale u drugoj mobilnosti Erasmus+ KA2 projekta „Moja kultura – tvoja kultura – naša kultura“, koji se bavi razmjenom kulturnih tradicija različitih partnerskih zemalja – Italije, Turske, Grčke, Portugala, Rumunjske i Hrvatske.

Tim Ekonomske škole Požega

Tema talijanskog susreta bila je narodni ples i nošnja. Svaka je zemlja predstavila svoj karakteristični ples;  dvoje je učenika bilo odjeveno u tradicionalnu odjeću, a drugih je dvoje pojasnilo i prezentiralo porijeklo i značenje plesa te pojedine dijelove nošnje.

Sudionici mobilnosti imali su priliku posjetiti Palermo, Monreale, Agrigento, Sciaccu, Erice, solane Mothia, Marsala, Terrasini, Balestrate i naravno Partinico.

Karla i Matej predstavili su slavonsku narodnu nošnju i pet plesova

Suze u očima učenika i nastavnika u vrijeme pozdravljanja još su jednom pokazale da kulturne ili vjerske razlike ne mogu biti prepreka mirnom suživotu, već su izvor kulturnog obogaćivanja i prijateljstva.

Sljedeća je mobilnost u Vila Real de Santo António u Portugalu u svibnju 2019., gdje će tema biti slikanje.

Dolina hramova u Agrigentu

Trg u Partinicu, pogled s Gradskog muzeja i knjižnice

Izvješće sastavila:
Jelena Kovačević, prof.
koordinatorica projekta