DRUGA MOBILNOST BOOKPALS PROJEKTA LUBARTÓW, POLJSKA 19. – 25. ožujka 2017

                    

Druga mobilnost međunarodnog projekta BookPals@schools.eu održala se u gradu na istoku Poljske Lubartówu. Od 19. do 25. ožujka  2017. troje je učenika naše škole, Emanuela Peči iz 2.a, Dejan Jantolek iz 3.k i Marko Marinac iz 3.b, posjetilo svoje vršnjake u Poljskoj. S učenicima su putovale profesorica hrvatskog jezika Maja Crnković i profesorica geografije Mirna Dusper. U projektu sudjeluju škole iz Portugala, Poljske, Mađarske, Cipra, Turske i Ekonomska škola Požega kao predstavnica Hrvatske, a ovaj je put došao i turski tim, koji je propustio prvu mobilnost u Mađarskoj:

                     

Boravak u Lubartówu trajao je sedam dana, a odlazak u Poljsku učenicima je od poečtka bio zanimljiv zbog putovanja avionom jer to dosada nisu iskusili. Sve je prošlo u najboljem redu te smo, nakon direktnog nedjeljnog leta iz Zagreba, u Varšavu stigli u predvečernjim satima.Organizirani nas je autobusni prijevoz prevezao do Lubartówa, simpatičnog poljskog gradića, veličinom i naseljenosti sličnom Požegi. Učenici su potom bili smješteni u udomiteljske obitelji koje su ih vrlo srdačno primile. 

                                                         

Mobilnost je započela razgledavanjem srednje škole u Lubartówu, posjećivanjem odabranih nastavnih sati i upoznavanjem poljskog obrazovnog sustava. Nakon toga, poljski su nas učenici oduševili predstavom utemeljenom na plautovskoj komediji Ukroćena goropadnica Williama Shakespearea. Učenici su predstavu izveli na engleskom jeziku, a njegova nas je gluma oduševila. Nakon govora ravnateljice škole i primitka darova koje je škola osigurala za sve učenike i profesore koji su sudionici mobilnosti, imali smo predavanje o poljskom jeziku, gdje smo naučili korisne osnovne stvari iz poljskog jezika, što nam je olakšalo sporazumijevanje tijekom nadolazećih dana našeg posjeta. Domaćini su nas kasnije poveli u razgledavanje kulturnih, povijesnih i prirodnih znamenitosti svojeg grada (profesore kroz šetnju, a učenike kroz igru osmišljenu po različitim lokacijama grada).

                     

                       

Idući smo dan posjetili gracioznu palaču obitelji Zamoyski iz 18. stoljeća, koja je sačuvana gotovo u cijelosti u izvornom obliku i koja je uvrštena u službeni popis spomenika poljske povijesne baštine. Historijska palača nalazi se u mjestu Kozłówka, nedaleko Lubartówa.

                        

                       

Potom smo jedan cijeli dan proveli u Varšavi gdje smo posjetili staru jezgru grada, gdje nam je vodič objasnio legende vezane uz različita mjesta stare jezgre, a potom smo posjetili Nacionalnu poljsku knjižnicu.

                     

                                    

Idući smo dan posjetili Lublin i njegovu staru jezgru.

                    

Tijekom cijeloga tjedna prisustvovali smo nizu sastanaka za nastavnike i radionicama za učenike te manifestacijama koje su se održavale u školi. Naši su učenici prezentirali svoje radove: prezentaciju o romanu Judita Mire Gavrana (priča utemeljena na sadržaju biblijske Knjige o Juditi i istoimenom epu Marka Marulića, oca hrvatske književnosti), potom dvije slikovnice u kojima su učenice naše škole riječju i crtežom prikazale dijelove slavenske mitologije (Slavenski mit o stvaranju svijeta i čovjeka slikovnica je koju su izradile učenice Valentina Grbeš i Marina Štetić, a Vatra i voda u sukobu: Perun i Veles slikovnica je koju je izradila Emanuela Peči, sudionica poljske mobilnosti), i na kraju strip naslova Morana: noć, zima, smrt, koji govori o poznatoj nam babi Jagi, a koji je izradio učenik Leo Tomić, sudionik mađarske mobilnosti u sklopu ovoga projekta. Učenici su također prezentirali film koji su snimili učenici uključeni u projekt, a koji donosi legendu o Sari i postanku Babinog vira.

Video možete pogledati na sljedećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=_PD6Cw5tiUk

                      

                    

Učenici ostalih država također su predstavili svoje radove, a neki su i pjevali pjesme na narodnom jeziku. Posljednji dan mobilnosti (petak) za profesore je održana radionica o akulturaciji, nakon što je prethodnih dana održana radionica o vrstama inteligencije koje se trebaju smišljenim strategijama aktivirati kod učenika u nastavi. Za učenike su bili osmišljeni obrazovni kvizovi, a naši su učenici osvojili 1. mjesto.

Navečer je organizirana večera za profesore u hotelu u kojem smo bili smješteni, a za učenike su nakon večere bile organizirane karaoke. Kući smo krenuli u subotu letom iz Varšave preko Frankfurta do Zagreba. U Požegu smo se vratili u večernjim satima, umorni, ali sretni i puni novih iskustava.

 

O mobilnosti možete više pogledati na sljedećim Facebook stranicama

https://www.facebook.com/bookpalscroatia/

https://www.facebook.com/profile.php?id=100013835767961

https://www.facebook.com/groups/597946697003137/?ref=br_rs