Škole ambasadori Europskog parlamenta: posjetio nas je Medo ambasador i razvijamo europsku dimenziju škole projektom It’s My Europe Too

Od ove je školske godine naša škola i formalno član velikog programa Europske unije Škole ambasadori Europskog parlamenta. Aktivnosti su brojne i kontinuirane, a tim junior ambasadora obogatili smo učenicima iz 1.h razreda.

Prva polovica veljače bila je vrlo intenzivna. U dva eTwinning projekta u koje smo se uključili kako bismo zajedno s drugim školama radili na dogovorenim aktivnostima, zaredale su se u drugom polugodištu zahtjevne aktivnosti koje smo uspješno riješili bez obzira što se tim naše škole susretao uglavnom virtualno.

eTwinning projekt It’s my Europe Too broji 22 nastavnika i preko 200 učenika iz Danske, Nizozemske, Španjolske, Grčke, Rumunjske, Italije i naše škole kao hrvatskog predstavnika https://padlet.com/minaspil/5hzgbp380mki . Ciljevi su projekta uvod u poznavanje ustroja i funkcioniranja Europskog parlamenta, kao i poticanje aktivnog građanstva. Učenici se u međunarodnim timovima suočavaju se s relevantnim europskim pitanjima te razvijaju svoje mišljenje o europskoj politici: https://twinspace.etwinning.net/127902

Proteklog su tjedna Mihaela, Laura, David, Dino i Maria aktivno sudjelovali u 4 međunarodne videokonferencije, nakon kojih su pozvani uključiti još učenika s naše škole te ih ubuduće imamo desetero aktivnih.

U eTwinning projekt Medo ambasador putuje Lijepom Našom https://twinspace.etwinning.net/115367/  uključene su hrvatske škole ambasadori Europskog parlamenta https://padlet.com/gordija21/s8x5j877a0jjows3.

Medi učenici junior ambasadori predstavljaju svoj tim, školu, grad i zavičaj te rezultate prezentiraju na Twinspaceu projekta u vidu fotogalerija, videouratka, dnevnika putovanja i razglednice. I u ovaj su projekt uključeni većinom učenici 1.h

Iz dnevnika putovanja:

  1. veljače 2021.

Dragi dnevniče,  
u Požegu sam stigao sredinom siječnja, poslije zimskih praznika. Nadam se da će ova 2021. biti blaža ljudima nego 2020., no meni je bilo super i lani, proputovao sam kao nikad! 
U Požegi je bilo dosta hladno. Prvog dana obilaska, 31. siječnja, preuzela me Mia koja je zaključila da snježna mećava nije dobro vrijeme za obilazak pa smo tu nedjelju uglavnom proveli kod nje kod kuće. Mia me već u ponedjeljak dala Diegu s kojim sam otišao na obronke Papuka, u mjesta Vetovo i Kutjevo. Diegu je bilo vrlo važno pokazati mi vinograde i vinarije, od kojih su neke zbilja stare i slavne, te nogometni klub za koji i on igra. Pokazao mi je i, kako ga lokalci zovu, pakleni stroj ili kazan, neobičan kotao u kojem peku slavonsku rakiju. Inače, svi su junior ambasadori na online nastavi pa je situacija dosta neobična, uglavnom sa mnom  šeta jedan ili dvoje učenika. Od Diega sam stigao k Klari koja je pozvala Veroniku pa su me provodale požeškim središtem. Poslijepodne su me uputile na lokalnu radijsku postaju Radio Vallis Aurea gdje sam dao intervju koji ste mogli poslušati 12. veljače u emisiji Školsko zvono. https://www.facebook.com/254991757885903/posts/4068409606544080/?d=n Posljednjeg dana završio sam s Iris i Nikom u zgradi Ekonomske škole Požega. Škola je bila uglavnom prazna, samo nekoliko razreda maturanata sjedilo je u svojim učionicama. (…) 

 

U očekivanju sretnijih vremena, kad ćemo naše projektne partnere moći u uživo susretati, veselimo se povratku u normalne učionice!

Senior ambasadorica: Lidia Gerstman, prof.