Projekt Škole ambasadori Europskog parlamenta: uspješna godina za nama!

Od ove školske godine Ekonomska škola Požega uključena je u program European Parliament Ambasador Schools, kao potencijalni kandidat, a na preporuku župana i kao posljedica istaknutog plasmana u programu Euroscola u zimi 2017. 15 učenika junior ambasadora naše škole uspješno je odradilo sve  predviđene aktivnosti. To su: Marta Franješević, Elena Jug i Mia Puljić iz 2.h, Karla Jagetić iz 2.k te Laura Baltić, Mihaela Bićanić, Ivana Brkić, Vedrana Brkić, Ivona Dražić, Tena Ferković, Nena Hercigonja, Marijana Jugović, Roberto Mandekić, Ivana Margeta i Filip Pavković iz 3.h.

Škole ambasadori registriraju se na stranici www.zajednoza.eu, aktiviraju se oko tema važnih njihovoj lokalnoj zajednici, svom obrazovnom području dodaju europsku dimenziju, povezuju se s lokalnim organizacijama mladih, povezuju se s jedinicama regionalne i lokalne samouprave, povezuju se s lokalnim medijima i osvještavaju svoju zajednicu o tome što EU čini za nas. Obvezne su educirati uključene junior ambasadore o ustroju Europske unije i ovlastima njenih institucija kroz propisane tzv. europske module, u skladu s priručnikom koji škola dobiva za internu uporabu.

Od travnja smo svakog četvrtka sudjelovali u videokonferencijama na hrvatskom i engleskom jeziku koje je organizirao Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj #EPtalks #četvrtkomu4 # EUROPLJANIPROTIVCOVID19, zajedno s predstavnicima ostalih 55 škola iz različitih krajeva Republike Hrvatske uključenih u projekt, a nekoliko su puta sudjelovali i predstavnici škola ambasadora iz drugih država EU. Svaki su put sugovornici bili i hrvatski zastupnici EU parlamenta, kao i drugi međunarodni istaknuti dužnosnici Parlamenta, stručnjaci iz područja turizma, psihologije, ekologije, komunikologije i slično.

Planirano obilježavanje Dana Europe na trgu ispred Katedrale zbog socijalne izolacije moralo je biti odrađeno u virtualnim uvjetima. Obilježili smo ga s partnerskim školama iz naših Erasmus+ projekata, pripremajući dva plakata s fotografijama učenika koji su prikazali kako provode vrijeme u karanteni, uz viralnu oznaku #ostanidoma na različitim jezicima Europske unije. Također smo pripremili dva videouratka, jedan s partnerima i jedan samostalan. Rezultat je to dvomjesečnih priprema i realizacije početkom svibnja, a proizvodi su diseminirani na različitim društvenim mrežama, na nastavničkoj društvenoj mreži Twinspace te će biti izvješeni u školskom prostoru po povratku u isti.

U nedavnoj evaluaciji koju je provodio Forum za slobodu odgoja istaknuto je iznimno zadovoljstvo provođenjem programa u našoj školi. Nadamo se da ćemo sljedeće godine funkcionirati u normalnim uvjetima te dobiti priliku za fizički susret s učenicima i nastavnicima koje smo cijelo proljeće susretali u virtualnom svijetu.

Senior ambasadorica: Lidia Gerstman, prof.

 

Film za EPAS projekt: https://youtu.be/-jR-I4a_vGo

Film za ECHOSET projekt: https://bit.ly/2NrHcJe