Poučavanje o Europskoj uniji

Profesorica Ekonomske škole Požega Lorena Đurčević sudjelovala je na tečaju naziva Democratic Life in the EU: Teaching Citizen Rights and Duties, u razdoblju od 7. do 12. kolovoza 2023. godine. Tečaj je organizirao Europass Academy Amsterdam, u sklopu Erasmus+ projekta  KA122  EU Reporters.

Obzirom da je Ekonomska škola Požega članica Škole ambasadori Europskog Parlamenta, jedan od ciljeva projekta bio je poboljšati znanje učenika o Europskoj uniji i mogućnostima koje pruža. Ovaj tečaj pružio je upravo to, a temeljio se na učenju o pravima i odgovornostima učenika u Europskoj Uniji i kao građanima europske zajednice. Tečaj se održavao od ponedjeljka do subote kada su bile predviđene kulturološke aktivnosti kao što je posjet nacionalnom muzeju Rijskmuseum.

   

Tijekom tjedna prikazane su informacije o školi kao ustanovi, predstavljeni su gradovi i škole profesora iz 6 različitih zemalja koji su također sudjelovali u tečaju. Učilo se o osnovnim dokumentima vezanima za fundamentalna prava Europske unije i predstavljeni su nam različiti digitalni alati pomoću kojih možemo kreirati aktivnosti koje su prikladne za učenike u srednjim školama. Također nam je predstavljen program Chat GPT koji nam može služiti za kreiranje zadataka u nastavi i implementaciju elemenata o Europskoj Uniji u bilo koju nastavnu cjelinu.

Za vrijeme boravka u Amsterdamu profesorica je usvojila osnovna znanja o nizozemskom obrazovnom sustavu, upoznala kulturu grada u kojemu se tečaj održavao i prikupila nova saznanja o Europskoj uniji i njenim pravima i odgovornostima te nove metode rada i primjere aktivnosti koje će se iskoristiti u nastavnom procesu pri poučavanju učenika.

                                                                                    Izvješće sastavila: Lorena Đurčević, prof.