Mindfulness and meditation: vježbe i tehnike opuštanja, pažnje i koncentracije u nastavi

U okviru Erasmus+ projekta EU Reportes profesorice Ekonomske škole Požega Martina Budimir i Magdalena Vojak sudjelovale su od 16. do 22. srpnja 2023. na tečaju pod nazivom Mindfulness and meditation. Tečaj u trajanju od 30 sati održao se u Reykjaviku, a domaćin tečaja bila je organizacija Smart Teachers Play More, specijalizirana za poučavanje nastavnika o koristima igre i kretanja u nastavi.

Voditeljice tečaja Kristin Einarsdottir i Sarah Jane su kroz sedam radnih dana sudionicima iz Italije, Portugala, Njemačke, Češke, Španjolske, Mađarske i Hrvatske pojasnile koncept mindfulenssa ili usredotočene svijesti i njegovu ulogu u pripremanju i izvođenju nastave. U drugom dijelu edukacije upoznali smo i iskušali praktične tehnike i vježbe kojima učenici mogu poboljšati usredotočenost, koncentraciju i pažnju, ali se i opustiti kao što su različite vrste meditacije, igre kretanja koje olakšavaju pamćenje činjenica, jednostavne vježbe joge i pilatesa. Sudionici su imali priliku podijeliti i vlastite primjere dobre prakse, ali i predstaviti svoje škole i pronaći partnere za buduće međunarodne projekte.

U sklopu edukacije održana je i međunarodna kulturna večer na kojoj su sudionici imali priliku predstaviti lokalne gastronomske specijalitete te turistički obilazak značajnijih odredišta u blizini Reykjavika: Plavu lagunu, gejzir Strokkur, vodopad Gullfoss, nacionalni park Thingvellir i lokalne bazene s vrućom vodom.

Izvješće pripremila: Magdalena Vojak, prof. mentor