Međunarodni projekt GLOBAL CLASSROOM PAIR-SHARE 2023./2024.

Učenici Ekonomske škole Požega sudjelovali su i ove školske godine, pod mentorstvom profesorice Jelene Kovačević, u međunarodnom projektu Globalna učionica.

Projekt na inovativan način povezuje učionice diljem svijeta sa zajedničkim fokusom na učenju jezika, povezivanju učenika diljem svijeta i otkrivanju novih gradova, zemalja i kultura. Učenici surađuju oko mjesečnih tema kako bi dovršili jednu ili više aktivnosti i međusobno podijelili svoj rad.

Ciljevi projekta su ostvarivanje međunarodne suradnje te razvijanje jezičnih i digitalnih vještina.

U ovogodišnjem izdanju projekta sudjelovali su učenici iz 41 škole i 18 zemalja diljem svijeta, od Europe i Azije, do Južne i Sjeverne Amerike. Partner našoj školi ove je godine bila škola Zespół Szkół Górniczo-Energetycznych w Koninie iz Poljske. Učenici su se prvo  predstavili jedni drugima te su zatim, surađujući s poljskim partnerima radili na sljedećim zadacima:

  • zajednički su stvorili bazu slobodnih aktivnosti kojima se mogu baviti mladi u njihovim gradovima te su izradili plakate kojima pozivaju jedni druge da im se pridruže u predstavljenim aktivnostima:

Kao nagradu za sudjelovanje i uspješno izvršavanje svih projektnih aktivnost, tri su učenice naše škole dobile priliku provjeriti svoje znanje engleskog jezika te su pisale STAMP test (Standards-based Measurement of Proficiency), prvi svjetski online test znanja jezika koji je stvoren i razvijen u Centru za primijenjene studije stranih jezika (CASLS) Sveučilišta u Oregonu, u SAD-u, a čija je svrha poboljšati ishode učenja jezika, podržati izvrsnost u jezičnim programima i omogućiti jezičnu akreditaciju. Djevojke su dobile međunarodno priznati Global Seal of Biliteracy certifikat kojega izdaje Avant Assessment. Testiranje je provedeno 25. svibnja 2024., a rezultati su stigli 5. lipnja 2024. godine. Sve tri naše učenice, Marta Polić-Strinić, Martina Beljo i Petra Petrović su pokazale odlično poznavanje engleskoga jezika.

Više o projektu možete pročitati na poveznici Global Classroom Pair Share 2024, a sve odrađene aktivnosti u sklopu projekta možete vidjeti ovdje.

                                                                 Izvješće sastavila: Jelena Kovačević, prof. savjetnica