Korak naprijed

Raspored održavanja priprema za učenike uključene u projekt

Download (DOCX, 46KB)

Roditeljski sastanak za sudionike Erasmus+ projekta Korak naprijed

U ponedjeljak 22.listopada 2018. u 19 h održat će se roditeljski sastanak. Obvezan je za roditelje učenika sudionika Korak naprijed projekta koji su maloljetni (bez obzira na grupu) jer trebaju potpisati suglasnost za odlazak njihove djece na mobilnost. Ukoliko roditelji nisu u mogućnosti doći, molimo učenike da pravovremeno jave pa ćemo dogovoriti zaseban termin kada roditelji mogu doći.
Sljedeći će roditeljski biti održan pred odlazak na prvu mobilnost, samo za 1. grupu.

Poziv nastavnicima za iskazivanje interesa za putovanje u Englesku u sklopu Erasmus+ projekta Korak naprijed

Pozivaju se nastavnici zainteresirani za odlazak u Englesku u sklopu projekta u svrhu praćenja učenika na mobilnosti da kontaktiraju e-adresu potresss@gmail.com kako bi dobili digitalni obrazac za prijavu u smislu iskazivanja interesa.

Prilikom odabira nastavnika u pratnji tražit će se zadovoljavanje sljedećih kriterija:

  • nastavnici strukovnih sadržaja – 1 bod
  • nastavnici koji vode učeničku praktičnu nastavu – 1 bod
  • poznavanje engleskog jezika u govoru i pismu: razina B1 (1 bod) ili više razine (2 boda)
  • prethodno iskustvo pratnje učenika na mobilnosti (1 bod) i/ili na višednevnim ekskurzijama (1 bod)

Ukoliko se dogodi da nastavnici imaju jednak broj bodova, prednost će imati nastavnici koji predaju većem broju učenika koji odlaze na mobilnost.

Prednost odlaska na mobilnost imaju nastavnici projektnog tima.

Prijave nastavnika zaprimaju se do 28. listopada 2018.
 


Prva mobilnost Erasmus+ projekta KORAK NAPRIJED

Učenici maturalnih razreda uključenih u Erasmus+ projekt Korak naprijed, njih 23, boravilo je od 5. do 19. siječnja 2019. u Engleskoj gdje su kroz dva tjedna odradili svoju stručnu praksu, u pratnji profesorica ines Jurilj i Lidije Gerstman te ravnateljice Marinke Parac. Učenica Maja Svoboda iz 4.c napisala je osvrt na svoje iskustvo.

Korak naprijed projekt je koji je omogućio obavljanje stručne prakse u Torquayju. Tvrtka koja je bila zadužena za projekt u Engleskoj je The Training Partnership Ltd.

Na natječaj su se mogli prijaviti svi učenici Ekonomske škole Požega koji će u vrijeme obavljanje stručne prakse imati navršenih 17 godina. Učenici koji su se prijavili, morali su ispuniti online upitnik, odnosno dostaviti podatke o općem prosjeku ocjena te prosjeku ocjena iz Engleskog jezika. Također smo dobivali dodatne bodove za uzorno vladanje te za sudjelovanja na natjecanjima. Prije razgovora na engleskom jeziku, napisali smo motivacijsko pismo. Kako bi bili spremni za stručnu praksu, u školi su se održavale poslovne, kulturološke i jezične pripreme.

U početku sam se dvoumila oko toga želim li se prijaviti na natječaj ili ne. Jedan od razloga zašto nisam htjela ići je taj što sam smatrala da nisam dovoljno dobra za taj projekt. Drugi je razlog što je dva tjedna ipak duži vremenski period, a ja se nisam htjela odvajati od obitelji i prijatelja. S druge strane, to je dobro iskustvo i ta je misao prevagnula. Razgovor na engleskom u svakodnevnim situacijama, stručna praksa u drugoj državi, razlike u obavljanju poslova, upoznavanje nove kulture i običaja te novih ljudi razlozi su zbog kojih sam se htjela prijaviti na natječaj. Na kraju nisam požalila ni u jednom trenutku što sam se prijavila. To je jedno predivno iskustvo koje ću pamtiti cijeli život.

Na put smo krenuli u ponoć s 4. na 5. siječnja. Letjeli smo iz Budimpešte te je valjalo putovati noću, kroz snijeg, više od 5 sati. Nakon što smo stigli u London, krenuli smo u razgledavanje. Vidjeli smo London Eye, Tower Bridge, Trafalgar Square, Picadilly Circus… Dana 6. siječnja smo krenuli prema glavnom odredištu, Torquay-u. Kada smo stigli, dočekala nas je jedna od zaposlenica tvrtke partnera i udomiteljske obitelji.

U ponedjeljak 7. siječnja ujutro imali smo sastanak u prostoru TTPL-a. Na tom sastanku poželjeli su nam dobrodošlicu, rekli nam ponešto o svojoj kulturi i običajima. Nakon sastanka su nas uputili na mjesta gdje ćemo obavljati stručnu praksu. Praksa je bila organizirana u različitim poduzećima, od škole stranih jezika, privatnih klinika, ugostiteljskih objekata, do parkirnih službi i posredničkih agencija, i većina je nas na svom radnom mjestu bila sama, odvojena od kolega koji su također stigli na mobilnost.

TTPL je organizirao okupljanja utorkom i petkom. Utorkom smo imali sastanke u Rock Gardenu. Prvi smo četvrtak išli na kuglanje (AMF Bowling). Budući da većina nas nikada nije kuglala, doživjeli smo novo iskustvo. Drugi smo četvrtak posjetili špilje Kents Cavern, lokalnu turističku atrakciju.

Slobodnim danima šetali smo obalom, mogli smo vidjeti ZOO, kuću Agathe Christie, modelsko selo Babbacombe, Living Coasts, muzej opatije Torre i sl.

Dana 19. siječnja krenuli smo kući, a 20. lipnja (nedjelja) stigli smo u Požegu gdje su nas dočekale naše obitelji.

Nakon svega, želim zahvaliti Ekonomskoj školi Požega na ukazanom povjerenju, timu TTPLa i udomiteljskoj obitelji koji su mi omogućili ovaj put u Torquay. Ovaj mi je projekt pokazao da nikada ne treba odustajati od svojih snova niti sumnjati u svoje sposobnosti.

https://www.ttpl-uk.com/news/article/reflecting-on-a-fantastic-new-group

Odabir nastavnika za pratnju učenika na mobilnostima

Download (DOCX, 46KB)

Raspored održavanja priprema za učenike uključene u projekt

Download (DOCX, 45KB)

Poziv na roditeljski sastanak

Download (DOCX, 12KB)