GLOBAL CHATMATES

Global Chatmates je međunarodni eTwinning projekt u kojemu su, uz učenike iz Grčke, Kirgistana, Perua i Jordana, sudjelovali i učenici Ekonomske škole Požega, i to: Marta Polić-Strinić (4.a), Teo Lehner (2.c), Matea Majstorović (2.h), Lamia Sabo (2.h), Mihaela Novak Bareković (2.h) i Petra Petrović (2.h).

Svi su se sudionici projekta, učenici i nastavnici susreli na početku i na kraju projekta kako bi se pozdravili, glasovali o idejama, igrali kvizove i podijelili svoja očekivanja i iskustva.

https://padlet.com/globalchatmates23_/teens-connect-across-borders-pf1a8b0oyzvpe9vl

Projekt je okupio oko 50 učenika koji su bili raspoređeni u 15-tak međunarodnih manjih skupina od 2-4 učenika. Učenici su dobili detaljan popis uputa, tema i zadataka te su od studenoga 2023. do svibnja 2024. sudjelovali u pet video sastanaka putem platforme Zoom.

Aktivnosti i teme razgovora proizašli su iz nastavnih kurikuluma za engleski jezik i obuhvatili su sljedeće teme:

  • Predstavljanje: učenici se predstavljaju i govore o svojim obiteljima, rodnom gradu, hobijima i zajedničkim interesima u pokušaju da probiju led i uspostave bliskost.
  • Moja zemlja: učenici predstavljaju svoje zemlje, stanovništvo, turističke atrakcije, povijest, krajolik i vremenske prilike, razvijajući interes i proširujući znanje o međunarodnoj geografiji.
  • Obrazovanje: učenici opisuju svoje škole i obrazovne sustave, razgovaraju o sličnostima i razlikama, omiljenim predmetima i svojim ciljevima za budućnost, što im daje priliku da podijele svoj život, brige i snove s vršnjacima iz druge zemlje.
  • Festivali i praznici: učenici stječu koristan uvid u način na koji različita društva obilježavaju praznike i blagdane te razvijaju kulturnu svijest i razumijevanje različitosti.
  • Hrana i glazba: s obzirom na to da su ove dvije teme popularne među ljudima diljem svijeta, učenici ​​razgovaraju o hrani te dijele sa svojim vršnjacima fotografije i recepte, otkrivaju nove glazbene žanrove te predstavljaju glazbu svoje zemlje
  • Duboke teme (neobavezan sastanak): učenici razgovaraju o budućnosti, očekivanom znanstvenom i tehnološkom napretku te zajednički komentiraju društvo i trendove

Sastanci su se odvijali bez prisustva nastavnika, u terminima i danima koje su učenici sami dogovorili, vodeći računa o četiri vremenske zone u kojima se naše zemlje nalaze. Ovakav neovisan način rada pružio im je mogućnost autonomije, inicijative, odgovornosti i uživanja u razgovoru bez stresa od nastavnikovog nadzora. Međutim, ti su video-razgovori morali biti snimljeni i učitani na platformu za pohranu (Terabox). Na taj način nastavnici su diskretno pratili proces, donosili korisne zaključke i davali povratne informacije. Na kraju svakog sastanka učenici su ispunili kratak listić u koji su zabilježili svoj napredak, stečeno znanje i svoje osjećaje tijekom svakog sastanka.

Osim sastanaka, učenici su imali priliku sudjelovati i u nekoliko izazova „Best screenshot competition“ gdje su zajednički surađivali na izradi kolaža ili snimke zaslona.

Nakon posljednjeg sastanka, svaki je sudionik pripremio kratku prezentaciju u kojoj je opisao svoje iskustvo, stečeno znanje i nove prijatelje te ih predstavio svojim kolegama iz razreda. Projekt je predstavljen i tijekom Dana Europe i eTwinning projekata u našoj školi.

Unatoč izazovima kao što su kulturološke razlike, različite vremenske zone, jezične barijere i problemi povezivanja, učenici su uspješno završili projekt te su kroz njega stekli vrijedne uvide u daleke kulture, ali i usavršili važne životne vještine kao što su prilagodljivost, tolerancija, razumijevanje, fleksibilnost i otvorenost. Osnaženi novim samopouzdanjem, sada se osjećaju spremnijima za prihvaćanje globalne zajednice.

Projekt je osmislila i za našu školu koordinirala profesorica Jelena Kovačević u suradnji sa svojim kolegama, profesoricama Sofijom Konstantineom iz Grčke, Rulom Sabban iz Jordana i Nafisom Murzalievom iz Kirgistana te profesorom Robertom Carlosom Palominom Bustamanteom iz Perua.

Suradnja je proizašla iz prijateljstava nastalih tijekom 5-tjednog boravka u SAD-u, na Sveučilištu u Montani, gdje su se nastavnici upoznali kao SUSI stipendisti američkog Ministarstva vanjskih poslova u ljeto 2023. godine.

Kako bi potaknuli globalnu komunikaciju i suradnju koju program SUSI promiče, gore spomenuti nastavnici željeli su iskoristiti svoje iskustvo kako bi djelovali u svojim učionicama, među svojim učenicima te im pružili autentičnu priliku za promicanje engleskog jezika, stjecanje kulturalnih, geografskih, socijalnih i digitalnih vještina, kao i prevladavanje stereotipa i stjecanje šireg razumijevanja međunarodne zajednice i osjećaja globalnog građanstva.

Izvješće sastavila: Jelena Kovačević, prof. savjetnica