Filmska naSTAVa

11.-15. siječnja 2021.

Učenik 4.h razreda Filip Pavković i njegova mentorica mr. Martina Budimir od 11. do 15. siječnja 2021. sudjelovali su na zimskome ciklusu Filmske naSTAVe. Filip je naš nagrađivani autor kratkih filmova, a profesorica Budimir već je više od 15 godina mentorica učenicama i učenicima koji se žele okušati u ovome mediju.

„Program je utemeljen na metodici nastave filma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica Ane Đordić, prof. i doc. art. Jelene Modrić te na poticaj Vere Robić Škarice, tadašnje predsjednice Hrvatskoga filmskog saveza. Program se održava uz financijsku podršku Hrvatskoga audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Agencije za elektroničke medije, Zaklade Kultura nova i Grada Zagreba te uz pozitivno mišljenje Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.“

(Izvor: https://filmskanastava.hfs.hr/2021/01/15/zavrsila-je-filmska-nastava-u-kinu-tuskanac-jedva-cekamo-proljetni-ciklus/ )

Program Filmske naSTAVe, osmišljene kao edukativne radionice za srednjoškolce, studente i njihove nastavnike, preporučili su:

  • Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu
  • Katedra za filmologiju Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
  • Hrvatski filmski arhiv (Hrvatska kinoteka pri Hrvatskom državnom arhivu)
  • portal Medijska pismenost
  • Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Na zimskome ciklusu Filmske naSTAVe u kinu Tuškanac sudjelovalo je preko 200 učenika, studenata i nastavnika. Radionice su se odvijale uživo na online platformi, a svojom su dinamikom i temama bile dovoljno privlačne mladima i njihovim mentorima koji su posljednji tjedan praznika svakoga dana od 10-13 h vrijeme provodili uživajući u kvalitetnim dokumentarnim filmovima, zanimljivim diskusijama i u prilici da nauče nešto novo.

Organizatori su Filmske naSTAVe Hrvatski filmski savez i produkcijska kuća Factum. Ovaj hvalevrijedan projekt jedini je filmskoobrazovni program namijenjen učenicima i nastavnicima. Program je potpuno besplatan. Voditelji programa dokazani su filmski stručnjaci Ana Đordić (profesorica hrvatskog jezika i književnosti i fakultativne nastave filmske umjetnosti u XIII. gimnaziji u Zagrebu), Jelena Modrić (docentica na Odsjeku montaže Akademije dramske umjetnosti), Tomislav Šoban (redatelj i autor više kratkih igranih filmova te nekoliko animirano-eksperimentalnih filmova) i Margareta Đordić (nastavnica hrvatskog jezika i književnosti i voditeljica filmske grupe u XVI. gimnaziji u Zagrebu).

Polaznici su nakon uvodne diskusije, svakoga dana pogledali po jedan dokumentarni film. Nakon gledanja filma, uslijedila je vođena diskusija kroz koju su voditelji polaznike upućivali u terminologiju i tehniku snimanja filmova. Kroz analizu i interpretaciju, polaznici su stjecali filmsku pismenost, a u skladu s time i razumijevanje filmskog jezika. Imali su priliku pogledati i analizirati sljedeće filmove:

  • Djeca tranzicije (Matija Vukšić, 2014.)
  • Glasnije od oružja (Miroslav Sikavica, 2017.)
  • Blokada (Igor Bezinović, 2012.)
  • Goli (Tiha Gudac, 2014.)
  • Ljubavna odiseja (Tatjana Božić, 2014.)

Svi su filmovi djela autora produkcijske kuće Factumu, najznačajnije hrvatske nezavisne dokumentarno-produkcijske kuće koja je u dvadeset godina postojanja realizirala više od 80 dokumentarnih filmova koji su osvojili niz međunarodnih nagrada.

Vrhunac je Filmske naSTAVe bilo gostovanje profesora Nenada Puhovskog u srijedu, 13. siječnja 2021. I naši su predstavnici imali čast i privilegiju sudjelovati u raspravi o dokumentarnome filmu s ovim uvaženim autorom i filmskim stručnjakom.

“Nenad Puhovski jedna je od ključnih osoba u razvoju suvremenog hrvatskog dokumentarca. Filmski autor nagrađivanih, ali i žestoko osporavanih filmova, producent više od 70 dokumentaraca, direktor najvećeg regionalnog dokumentarnog festivala, ZagrebDoxa te voditelj jedinog magistarskog studija dokumentaristike u jugoistočnoj Europi.”

(Izvor: http://factum.com.hr/hr/factum/ekipa/nenad_puhovski )

Naši su predstavnici pohvaljeni kao jedni od najaktivnijih sudionika. Učenik Filip Pavković na ovaj je način kreativno i korisno ispunio posljednji tjedan praznika. Njegova mentorica mr. Martina Budimir i on vesele se novom ciklusu Filmske naSTAVe na proljeće.

Izvor fotografije: FB Filmska naSTAVa

Izvješće sastavila: mr. Martina Budimir, prof.