eTwinningova COMET nagrada za BookPals projekt

Ekonomska škola, Požega dobila je COMET nagradu  za BookPals@schools.eu kao najbolji hrvatski eTwinning projekt u kategoriji strukovnih i umjetničkih škola.

Koordinatorica projekta, profesorica Lidia Gerstman, pozvana je na eTwinning konferenciju u Zagreb 16. listopada 2018., gdje joj je nagradu uručila savjetnica ministrice, gospođa Lidija Kralj, a zatim je predstavila projekt i zajedno s ostalim laureatima sudjelovala u panel raspravi.

Riječ je dvogodišnjem projektu koji je pratio i diseminirao aktivnosti Erasmus+ projekta naše škole, ostvaren u partnerstvu sa školama iz Cipra, Mađarske, Portugala, Poljske i Turske. U sam eTwinning projekt bile su uključene i po jedna njemačka i srpska škola te kolegica iz Osnovne škole Lipik. U projektu je surađivalo 8 nastavnika i 40-ak učenika naše škole.

Ciljevi su projekta bili poticanje čitalačkih aktivnosti i razvoja ključnih kompetencija te uvođenje inovativnih nastavnih metoda (čitanje i pisanje učiniti atraktivnijima za srednjoškolske učenike, ali i mlađu učeničku populaciju). Projekt se realizirao uglavnom kroz općeobrazovne predmete. Integriran je u nastavni proces, najčešće Hrvatskog i Engleskog jezika, te u izvannastavne aktivnosti, fakultativnu i dodatnu nastavu. Ostvaren je i kroz aktivnu suradnju s gradskim kulturnim institucijama, u prvom redu Gradskom knjižnicom i čitaonicom Požega te Gradskom kazalištem Požega, kao i Udrugom PoŽart.

Prije same nacionalne nagrade COMET projekt je nagrađen prvo nacionalnom, a zatim i europskom oznakom kvalitete za izvrsnost rada, što znači da je rad naših učenika i naše škole prepoznat na najvišoj europskoj razini te da je kao takav predstavljen na posebnom mjestu Europskog portala www.etwinning.net.