eTwinning projekt Baš je IN biti GREEN 3 – obilježavanje Europskog tjedna održivog razvoja

U okviru eTwinning projekta Baš je IN biti Green 3 uključili smo se  aktivnosti obilježavanja  devetog po redu Europskog tjedna održivog razvoja, koji se odvijao u razdoblju od 18. rujna do 8. listopada 2023.

Vrhunac Tjedna održao  se od 20. do 26. rujna. Sudjelovali samo i prijavili aktivnosti vezane uz održivi razvoj i ciljeve održivog razvoja te smo tako  postali dio ove europske inicijative. Europski tjedan održivog razvoja (ETOR) je europska inicijativa za poticanje i stvaranje vidljivih aktivnosti, projekata i događaja koji promiču održivi razvoj i Globalne ciljeve održivog razvoja (GCOR). 

ETOR koordinira ured Europske mreže za održivi razvoj (ESDN) u Institutu za upravljanje održivosti na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Beču. ODRAZ-Održivi razvoj zajednice je koordinator u Hrvatskoj. Tjedan održivog razvoja usredotočuje se na lokalne projekte održivosti.

U okviru projekta Baš je IN biti GREEN 3 odradili smo zajedničku aktivnost Reduce – Reuse – Recycle koja se sastojala od slijedećih koraka:

  • Prvo su učenici su proučili upute/načine razvrstavanja otpada.
  • Nakon toga učenici su fotografirali proizvode koje svakodnevno koristite a  mogli bi ih upotrebljavati više puta (reuse – mogu ponovo upotrijebiti). Slike uz kratku napomenu odn. opis za čega, odnosno kako se može ponovno upotrijebili neki proizvod postavili su u Wakelet kolekciju  pod nazivom Mogu ponovo upotrijebiti.

Kao posljednju  aktivnost organizirali smo  virtualnu radionicu razvrstavanja otpada gdje su učenici i nastavnici  u zajednički Wakelet Spremnik za razvrstavanje otpada postavljali i razvrstavali fotografije otpada.

U ovu projektnu aktivnost uključili su se profesori i učenici uključeni u ovaj eTwinning projekt. Profesori iz  Ekonomske škole Požega koji su sudjelovali u ovoj aktivnosti su Marija Šag Sadilek, Zvjezdana Farkaš, Jelena Kovačević, Martina Kir Jambrek, Elvira Volf-Karan, Magdalena Vojak, Melita Šimić, Mirna Mikić i Ksenija Krizmanić Horvat. Učenici  su iz 1. k, 2. k, 3. k, 4. k,  2. h, 1. a, 1. d, 1. h razreda.

#ESDW2023 i #BudimoOdrživi

Izvještaj sastavila Ksenija Krizmanić Horvat, dipl. oec.