DRŽAVNO NATJECANJE IZ NJEMAČKOGA JEZIKA

Učenica 4.h razreda Ekonomske škole Požega, MARIJANA JUGOVIĆ, prošle se godine plasirala na državno natjecanje iz njemačkoga jezika. Natjecanje je održano ove nastavne godine, a prije nekoliko dana stigla su i pohvalnica za učenicu i zahvalnica za njenu mentoricu.

Netko će možda pomisliti kako je vijest iz listopada 2020. prekasno objaviti u veljači, ali kako je ovih dana sve pomalo neobično, a i čekali smo pohvalnicu i službeni dokaz sudjelovanja, dogodilo se da vijest ide upravo sada, nekoliko dana prije novoga, ovogodišnjega natjecanja.

Marijana Jugović marljiva je i iznimno talentirana učenica Ekonomske škole Požega koja je već u osnovnoj školi sa svojom mentoricom iz OŠ Zdenka Turkovića, profesoricom Bojanom Marković sudjelovala na državnome natjecanju iz njemačkoga jezika. Nekako se priča o natjecanju provlačila od prvoga dana srednje škole i gotovo da je Marijana uspjeh ponovila već u drugom razredu. Natjecanje iz njemačkoga jezika održava se, naime, samo u 8. razredu osnovne škole te u drugom i trećem razredu srednje škole. Za razliku od nekih drugih natjecanja, iz njemačkoga se jezika u srednjoj školi zajedno natječu i učenici gimnazija i strukovnih te umjetničkih škola, a u istoj su kategoriji i učenici kojima je njemački prvi i oni kojima je njemački drugi strani jezik.

Prije malo manje od godinu dana, saznavši da se Marijana plasirala na državno natjecanje koje se trebalo održati u Zadru, rijetko tko je mogao skriti oduševljenje i veselje, a osobito učenica i njena mentorica mr. Martina Budimir, prof. Nekoliko dana prije predviđenoga datuma, život nam se svima stubokom promijenio. Stigla je i vijest o otkazivanju natjecanja. Na koncu je ipak donesena odluka da se natjecanje održi, ali u prvome polugodištu sljedeće školske godine. Mnogi su učenici od natjecanja odustali, ali iz njemačkoga baš i ne jer se učenici toliko rijetko imaju priliku natjecati, a broj učenika pozvanih na državno natjecanje toliko je malen da se rijetko tko odriče te privilegije i časti.

Državno natjecanje, koje je održano od 13. do 14. listopada 2020., po mnogo čemu bilo je posebno. Učenici se nisu međusobno družili u nekome hotelu na tamo nekoj manje ili više egzotičnoj lokaciji. Umjesto toga, dva su dana imali rezerviranu učionicu samo za sebe, i to u svojoj školi. Logistika i organizacija natjecanja bila je poprilično zahtjevna pa je bilo angažirano nekoliko nastavnika, pedagoginja, tajnica, administratorica … Svima treba zahvaliti što je Marijana na natjecanju ipak sudjelovala.

Male nespretnosti oko organizacije, duga čekanja, dva iznimno zahtjevna dana, premda ne u onome obliku za koji će učenica reći da će joj ostati u najljepšemu sjećanju, ipak su rezultirala odličnim 9. mjestom. Marijana Jugović prva je učenica koja se nakon uspjeha učenice Vanje Tomić 2008. godine (2. mjesto) uspjela uopće plasirati na državno natjecanje, a bilo je itekako dobrih kandidata kojima je ponekad nedostajao samo bod ili dva do poziva na državno natjecanje. Time je Marijanin uspjeh još veći. Što drugo reći, nego joj još jednom od srca čestitati i poželjeti da možda ove godine netko ponovi njezin uspjeh. BRAVO, Marijana i SRETNO svim učenicima na ovogodišnjim natjecanjima!

Download (PDF, 276KB)

Download (PDF, 268KB)

MARIJANA JUGOVIĆ od 8. do 9. lipnja 2020. sudjelovala je na Državnoj olimpijadi iz njemačkog jezika u Hrvatskoj. Natjecanje organizira Goethe-Institut u Hrvatskoj i ZfA. Marijana je na Olimpijadu pozvana kao učenica koja se kvalificirala na državno natjecanje iz njemačkog jezika koje je otkazano/odgođeno. Marijana i ostali kandidati imali su samo nekoliko dana za pripremu. Marijani je nedostajalo manje od 5 bodova za ulazak u finale. I na ovome je natjecanju predstavila i sebe i svoju školu u najboljem svjetlu.

Download (PDF, 1.44MB)

Download (PDF, 302KB)

Izvješće sastavila: mr. Martina Budimir, prof.