DRUGI TRANSNACIONALNI SASTANAK I ŠESTI TRENING NASTAVNIKA U ISTANBULU, U TURSKOJ

Dvije su nastavnice iz Ekonomske škole Požega, Jelena Kovačević, profesorica engleskoga jezika i Lidia Gerstman, profesorica hrvatskoga jezika i glavna koordinatorica Bookpals@schools.eu projekta, putovale u Istanbul na drugi transnacionalni sastanak koordinatora i šestu edukaciju za nastavnike koji su se održavali od 7. do 11. svibnja 2018. godine u srednjoj školi Burhan Felek u Üsküdaru, u Istanbulu. S profesoricama je putovalo i troje učenika naše škole, Valentina Grbeš, Tomislav Marić i Alen Stojanović.

Održano je nekoliko sastanaka koordinatora na kojima se razgovaralo o provedenim aktivnostima, aktivnostima koje se još trebaju provesti prije nego što se projekt službeno zaključi te o diseminacijskim planovima i obvezama.

Vezano uz temu projekta, posjetili smo nekoliko muzeja značajnih turskih književnika te su domaćini organizirali radno druženje s dvoje istambuskih književnika od kojih smo imali priliku čuti o ovom multimilijunskom gradu u njihovim književnim djelima.

Hospitirali smo na nekoliko nastavnih sati, a svi su projektni timovi držali nastavu turskim učenicima koristeći različite aktivnosti prije, za vrijeme i nakon čitanja, koje su bile bazirane na Ezopovoj priči Androklo i Lav. Naši su Valentina, Tomislav i Alen pred turskim učenicima i BookPals nastavnicima održali talk show pokazujući primjer nastavnog sata nakon pročitanog teksta.

Domaćini su pripremili prezentacije o turskoj književnosti, imali smo prilike čuti tradicionalna glazbala i pjesme, učiti turski jezik, sudjelovali smo u IKT radionici u kojoj smo bili upoznati s Edmodom, besplatnom društvenom mrežom namijenjenoj nastavnicima i učenicima te s TES Teachom, besplatnim digitalnim alatom pomoću kojeg nastavnici mogu izraditi digitalne nastavne materijale koristeći različite resurse. Sudjelovali smo u dramskoj radionici u lokalnom umjetničkom centru kako bi se poboljšali i proširili znanje i kreativnost nastavnika koristeći se dramskim improvizacijskim tehnikama.

Istanbul je kulturno i gospodarsko središte Turske, velegrad smješten na južnom Bosporu i jedini grad na svijetu koji se prostire na dva kontinenta – zapadni dio u Europi, a istočni u Aziji, grad s površinom sličnom Londonu ali koji broji više nego dvostruko više stanovnika, dvadeset milijuna te se administrativno dijeli na 38 općina i ima isto toliko gradonačelnika.

Posjetili smo Kuzguncuk, stari umjetnički dio grada, obližnji otok Burgaz Adu, Djevojačku kulu, džamiju sultana Ahmeta, poznatiju kao Plava džamija, Aja Sofiju, Topkapi Saraj, palaču koja je skoro 400 godina bila glavnom rezidencijomosmanskih sultana, Grand Bazaar, jednu od najvećih i najstarijih natkrivenih tržnica na svijetu koja se sastoji od preko 4000 trgovina, Cisternu Baziliku, najveću od nekoliko stotina antičkih rezervara vode koje još uvijek leže ispod Istanbula, a u koju stane 80000 kubnih metara vode, vozili se Bosporom, bili na primanju kod gradonačelnika.

Turska je zemlja boja, okusa, različitosti, zvukova, povijesti, tradicije, spektakularnih građevina i svime smo bili impresionirani. Ipak, ono što nas je sve, možda čak i neočekivano, oduševilo je izuzetno topla dobrodošlica i gostoprimstvo turskih domaćina.