DRUGA MOBILNOST ECHOSET PROJEKTA – DÜLKEN, NJEMAČKA

Učenice Tena Ferković i Nena Hercigonja iz 3.h te Elena Jug i Maja Kovačević iz 2.h boravile su 16. – 22. veljače 2020. godine na drugoj mobilnosti Erasmus+ projekta ECHOSET u kojem učenici predstavljaju kulturnu baštinu europskih gradića u kojima žive. U Njemačku si ih pratile profesorice Marina Hurtiš Međugorac i Lidia Gerstman.

U Dulkenu, gradiću spojenom s većim Viersenom na granici Njemačke s Nizozemskom, smještena je škola domaćin Clara Schumann Gymnasium gdje su se učenici susreli s njemačkim vršnjacima, ali i onima iz Poljske, Makedonije, Litve i Španjolske.

Tema mobilnosti bile su karnevalske svečanosti, koje se u Njemačkoj slave na osobit način, te klasična glazba koja se u školi domaćinu, nazvanoj po slavnoj skladateljici, osobito njeguje. U uvodnom programu gostima se prezentirao dojmljiv školski zbor, koji je izveo niz skladbi na francuskom jeziku. Gosti su saznali za praksu uparivanja njemačkih škola s francuskima, što je i sam začetak Erasmus programa: smatralo se da će potičući mlade na međusobnu suradnju i razvijanje prijateljstava suzbiti buduće ratove, kojih je u prošlosti između Njemačke i Francuske bilo puno. Gostima se obratila i gradonačelnica, ističući zadovoljstvo i ponos zbog angažmana škole u međunarodnim projektima, potičući mlade na toleranciju i razvijanje svijesti da nas različitosti bogate.

U prva tri dana mobilnosti učenici su bili uključeni u opsežne glazbene pripreme, kako bi u srijedu navečer za lokalnu zajednicu zajednički održali izuzetno impresivan koncert klasične glazbe u lokalnoj crkvi svetog Kornelija.

U srijedu su aktivnosti bile strukturirane oko lova na blago po staroj jezgri Dulkena, a u četvrtak oko  karnevalskih svečanosti. Predstavnici svake škole partnera bili su uključeni u debatu u kojoj su partneri predstavili jedni drugima posebnosti karnevalske tradicije svake zemlje uključene u projekt. Također je organizirano kuglanje u obližnjem Mochengladbachu.

Sudionici mobilnosti dobili su priliku posjetiti gradove Koln, njegovu slavnu katedralu i staru gradsku jezgru, i Beethovenov Bonn u kojem su razgledali postav Muzeja Savezne Republike Njemačke i upoznali se previranjima u Europi, posebice Njemačkoj, tijekom prošlog stoljeća.

Uskoro nakon povratka s mobilnosti sve su granice zatvorene i Njemačka je ostala posljednja mobilnost na koju smo s Erasmusom uspjeli otići ove nastavne godine. Odgođene su mobilnosti u Italiju, Litvu, Tursku te dvije u Rumunjsku. Izuzetno nam je žao jer su neki učenici i maturirali, a na mobilnosti za koje su već imali zrakoplovne karte nisu uspjeli otputovati. Nadamo se iskreno da će imati prilike sudjelovati u programima razmjene na odabranim fakultetima, a svima nama koji ostajemo u školi želimo puno sreće u sljedećoj školskoj godini te trajan povratak u normalne učionice.

https://twinspace.etwinning.net/92949/home

https://www.facebook.com/encompassingculturalheritageofsmalleuropeantowns/