Budi i ti menadžer svog malog posla

Ekonomska škola Požega obilježila Europski tjedan vještina stečenih kroz strukovno obrazovanje koji se ove godine obilježava od 5.11. do 9.11.

U srijedu 31. listopada 2018. godine učenici 2. a razreda s profesoricom Zvjezdanom Farkaš posjetili su OPG Voćarstvo Boić.

Zajednička fotografija učenika i profesorice

Projekt „Budi i ti menadžer svog malog posla“  je prihvaćen od strane Europske komisije i objavljen na Interaktivnoj mapi Europskih događanja.

Interaktivna mapa događanja na kojoj se vidi naš projekt

Kao primjer dobre prakse za predmete Obiteljski posao i Uvod u poslovno upravljanje učenici su se upoznali s vođenjem i upravljanjem Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvom. Obišli su imanje, voćnjak te vidjeli pogone gdje se jabuke prerađuju u ocat, mutni ili bistri sok, te gdje se vrši pakiranje.

Gospodin Mirko Boić osnivač Voćarstva Boić  ispričao je svoju poduzetničku priču.

Kako je osnovao obiteljski posao, kako ga vodi i upravlja istim, kako organizira rad zaposlenih, kontrolira i motivira zaposlene. Te moment kad je odlučio otići u mirovinu i OPG ostaviti u nasljedstvo sinu Mislavu. 

Gospodin Boić je učenicima prenio i iskustvo u vođenju velike tvrtke Hrvatski duhani u kojoj je prije radio kao direktor te usporedio s današnjim vođenjem manje obiteljske tvrtke.

Učenici su  saznali koje su prednosti osnivanja vlastitog posla, upravljanja vlastitim poslom ali i nedostatke i poteškoće koje se javljaju na tom poduzetničkom ujedno i menadžerskom putu.

Uživanje u prirodi

Odlazak  s učenicima na terensku nastavu ujedno način na koji promičemo strukovno obrazovanje kod ove ali i slijedećih generacija.

Ostatak vremena učenici su uživali u lijepoj jesenjoj prirodi i uređenom imanju koje obitelj također ima u ponudi svog OPG za organizaciju raznih svečanosti.

Europski tjedan vještina stečenih kroz strukovno obrazovanje do sada je obilježen  u 46 zemalja sa 1264 događaja.

#DiscoverYourTalent

#EUVocationalSkills        

                   

 Izvještaj sastavila: Zvjezdana Farkaš, prof.