BookPals@schools.eu

DRUGI TRANSNACIONALNI SASTANAK I ŠESTI TRENING NASTAVNIKA U ISTANBULU, U TURSKOJ

Dvije su nastavnice iz Ekonomske škole Požega, Jelena Kovačević, profesorica engleskoga jezika i Lidia Gerstman, profesorica hrvatskoga jezika i glavna koordinatorica Bookpals@schools.eu projekta, putovale u Istanbul na drugi transnacionalni sastanak koordinatora i šestu edukaciju za nastavnike koji su se održavali od 7. do 11. svibnja 2018. godine u srednjoj školi Burhan Felek u Üsküdaru, u Istanbulu. S profesoricama je putovalo i troje učenika naše škole, Valentina Grbeš, Tomislav Marić i Alen Stojanović.

Održano je nekoliko sastanaka koordinatora na kojima se razgovaralo o provedenim aktivnostima, aktivnostima koje se još trebaju provesti prije nego što se projekt službeno zaključi te o diseminacijskim planovima i obvezama.

Vezano uz temu projekta, posjetili smo nekoliko muzeja značajnih turskih književnika te su domaćini organizirali radno druženje s dvoje istambuskih književnika od kojih smo imali priliku čuti o ovom multimilijunskom gradu u njihovim književnim djelima.

Hospitirali smo na nekoliko nastavnih sati, a svi su projektni timovi držali nastavu turskim učenicima koristeći različite aktivnosti prije, za vrijeme i nakon čitanja, koje su bile bazirane na Ezopovoj priči Androklo i Lav. Naši su Valentina, Tomislav i Alen pred turskim učenicima i BookPals nastavnicima održali talk show pokazujući primjer nastavnog sata nakon pročitanog teksta.

Domaćini su pripremili prezentacije o turskoj književnosti, imali smo prilike čuti tradicionalna glazbala i pjesme, učiti turski jezik, sudjelovali smo u IKT radionici u kojoj smo bili upoznati s Edmodom, besplatnom društvenom mrežom namijenjenoj nastavnicima i učenicima te s TES Teachom, besplatnim digitalnim alatom pomoću kojeg nastavnici mogu izraditi digitalne nastavne materijale koristeći različite resurse. Sudjelovali smo u dramskoj radionici u lokalnom umjetničkom centru kako bi se poboljšali i proširili znanje i kreativnost nastavnika koristeći se dramskim improvizacijskim tehnikama.

Istanbul je kulturno i gospodarsko središte Turske, velegrad smješten na južnom Bosporu i jedini grad na svijetu koji se prostire na dva kontinenta – zapadni dio u Europi, a istočni u Aziji, grad s površinom sličnom Londonu ali koji broji više nego dvostruko više stanovnika, dvadeset milijuna te se administrativno dijeli na 38 općina i ima isto toliko gradonačelnika.

Posjetili smo Kuzguncuk, stari umjetnički dio grada, obližnji otok Burgaz Adu, Djevojačku kulu, džamiju sultana Ahmeta, poznatiju kao Plava džamija, Aja Sofiju, Topkapi Saraj, palaču koja je skoro 400 godina bila glavnom rezidencijomosmanskih sultana, Grand Bazaar, jednu od najvećih i najstarijih natkrivenih tržnica na svijetu koja se sastoji od preko 4000 trgovina, Cisternu Baziliku, najveću od nekoliko stotina antičkih rezervara vode koje još uvijek leže ispod Istanbula, a u koju stane 80000 kubnih metara vode, vozili se Bosporom, bili na primanju kod gradonačelnika.

Turska je zemlja boja, okusa, različitosti, zvukova, povijesti, tradicije, spektakularnih građevina i svime smo bili impresionirani. Ipak, ono što nas je sve, možda čak i neočekivano, oduševilo je izuzetno topla dobrodošlica i gostoprimstvo turskih domaćina.

PETA MOBILNOST PROJEKTA Portugal, Valença 4.-10. ožujka 2018.

Na mobilnost koju je organizirala portugalska škola Escola Básica e Secundária Muralhas do Minho putovalo je troje učenika iz 3.b razreda naše škole, Valentina Grbeš, Alen Stojanović i Marina Štetić te dvije nastavnice, koordinatorica projekta i profesorica hrvatskoga jezika Lidia Gerstman i profesorica engleskoga jezika Jelena Kovačević.

Mobilnost je trajala sedam dana od kojih je pet bilo radnih, a dva smo proveli na putu.

Prvi su nas dan domaćini pozdravili i upoznali sa školom te nam se predstavili s glazbenim programom svoga zbora.

Zatim su nas podijelili u međunarodne skupine u kojima smo radili cijeli tjedan te smo započeli s aktivnostima u školskoj knjižnici.

Nakon ručka u školskoj kantini, domaćini su organizirali „scavenger hunt“ (vrstu lova na blago) te smo u ranije stvorenim grupama istraživali gradsku tvrđavu.

Drugi smo dan proveli istražujući grad Porto, drugi po veličini grad u Portugalu. Tamo smo posjetili sajam knjiga te jednu od najljepših knjižara na svijetu, Livraria Lello.

Sljedeći su dan domaćini pripremili radionicu učenja portugalskog jezika te nam predstavili kreativan pristup poučavanja književnosti uz uporabu suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija. U grupama smo nastavili raditi zadatke te smo posljednjega dana prilikom posjete veleučilištu izradili multimedijalne priče od materijala (fotografija i video snimaka) koje smo prikupljali prethodnih dana. 

U sklopu mobilnosti posjetili smo gradski sajam i gradsku knjižnicu, grad Viana do Castelo te dva obližnja grada u španjolskoj pokrajini Galiciji, Bayonu i Vigo.

Zadnji su nas dan portugalski učenici iznenadili s nastupom lokalne folklorne skupine predstavivši nam portugalski narodni ples Rancho.

ČETVRTA MOBILNOST PROJEKTA Hrvatska, Požega, 2. – 6. listopada 2017.

Dana 1. listopada naši partneri iz Poljske, Portugala, Mađarske, Turske i s Cipra, sveukupno 16 učenika i 10 nastavnika, stigli su u Požegu, kako bi u narednih tjedan dana sudjelovali u aktivnostima 4. mobilnosti ovog Erasmus+ projekta. Naši su učenici dočekali svoje goste i poveli ih kućama, a nastavnici su smješteni u hotel.

Osnovna tema tjedna bio je razvoj vizualne pismenosti te su aktivnosti bile usmjerene na uprizorenje dramskog predloška, izradu plakata za predstavu i ilustraciju poezije. Nastavnici su polazili predavanja i radionice vezane za rutine u razmišljanju i tzv. vizualnom razmišljanju, koje je pripremila i vodila Marina Hurtiš Međugorac, prof., te IKT radionice za izradu i korištenje kvizova kao nastavne metode, koje je pripremila i vodila Jelena Kovačević, prof.  Maja Crnković, prof. pripremila je gostima predavanje i radionicu o hrvatskom jeziku.

Učenici su podijeljeni u međunarodne dramske skupine te sa svojim voditeljima kroz tjedan uvježbavali predstavu na engleskom jeziku, na temelju Lundquistova predloška Good Morning Teacher, što je bila središnja aktivnost ove mobilnosti. U aktivnosti su sudjelovale profesorice Jelena Kovačević, čija je predstava i pobijedila, Magdalena Vojak, Maja Pranjić i Lidia Gerstman, kao i 4 učenika s naše škole: Matej Peći, Ivan Vidmar, Dejan Jantolek i Petra Kordić.

Goste smo poveli u Zagreb, u razgled Nacionalne i sveučilišne knjižnice i stare gradske jezgre, te sudjelovali u radionici pripremljenoj od strane Udruge Praktikum, pod vodstvom profesionalnog glumca i redatelja Davora Kovača.

U restorani Stari fenjeri pripremili smo književnu večer na kojoj su učenici čitali poeziju na svom jeziku, uz glazbenu pratnju profesora Roberta Begića i učenika.

U likovnim radionicama potporu su nam pružili članovi požeške udruge Požart Snježana Mekić Delić i Domagoj Krip, u dramskim Gradsko kazalište Požega, posebno profesionalna glumica, redateljica i lutkarica Marijana Matoković, a u IKT radionicama i logističkoj potpori Gradska knjižnica i čitaonica Požega. Bio je to sadržajno i utiscima bogat tjedan koji je završio programom i izložbom otvorenima za javnost u Gradskom kazalištu Požega, u pripremi profesorica Gerstman, Vojak i Pranjić. U publici su bili i učenici i nastavnici drugih požeških osnovnih i srednjih škola, predstavnici Grada i Županije te predstavnici brojnih lokalnih medija. Prikazane su četiri predstave u međunarodnom sastavu učenika, a publika je i glasovala za najbolju.

Facebook stranice projekta:

https://www.facebook.com/bookpalsatschoolseu/

https://www.facebook.com/search/top/?q=bookpals%20croatia

Web stranica projekta:

https://sites.google.com/view/bookpals/home

Twinspace projekta:

https://twinspace.etwinning.net/29783/home

Mediji o mobilnosti:

http://www.rva.hr/vijest/2017/5645-erasmus-ekonomska-skola-bila-je-domacin-ucenicima-i-profesorima-iz-cipra-madarske-poljske-portugala-i-poljske

http://pozeska-kronika.hr/drutvo/item/9912-ugostili-ucenike-iz-cipra,-madarske,-poljske,-portugala-i-turske.html

http://pozeskidnevnik.hr/vijesti/4861-ekonomska-skola-u-sklopu-projekta-erasmus-bili-domacini-ucenicima-i-profesorima-iz-cipra-madarske-poljske-portugala-i-turske.html

http://slavonski.hr/projekt-mobilnosti-ucenika-i-nastavnika-ekonomska-skola-ugostila-prijatelje-iz-cipra-madarske-portugala-turske-i-poljske/

https://www.facebook.com/zupanijskiradiosoundsetpozega/posts/1294019897392493

TREĆA MOBILNOST PROJEKTA Cipar, Lefkara, 25. – 29. svibnja 2017 . 

Treći trening za nastavnike, a četvrta po redu mobilnost u sklopu dvogodišnjeg projekta kojim koordinira i u kojem sudjeluje naša škola zajedno s još pet srednjih škola iz Mađarske, Poljske, Cipra, Turske i Portugala, održana je na Cipru od 25. – 29. svibnja 2017 . godine.

Nastavnici naše škole koji su sudjelovali u mobilnosti su prof. Lidia Gerstman, prof. Robert Begić i prof. Jelena Kovačević, a škola domaćin je bila srednja škola iz Lefkare (Perifereiako Gymnasio kai Lykeio Lefkaron) na jugoistoku Cipra.

Bogat program sastojao se od prezentacije ciparskog obrazovnog sustava, prezentacije novog kurikuluma književnosti u ciparskim školama, radionice o utjecaju Homerove Odiseje kao izvora Europske književnosti na nacionalne književnosti zemalja sudionica u projektu, susreta i razgovora s dvojicom ciparskih književnika o njihovim djelima, književnosti, jeziku i kulturnom identitetu te kako promovirati aktivnosti kreativnog pisanja na nastavi, seminara o „Bildungsromanu“ ili romanu odrastanja na ciparskom sveučilištu u Nikoziji, susreta s filmskim redateljem, predavanja i radionice o književnosti i novim tehnologijama. Predavači su bili srednjoškolski profesori /magistri književnosti i sveučilišni profesori s ciparskog ili grčkog sveučilišta.

Osim akademskog djela programa, imali smo priliku osjetiti gostoljubivost domaćina koji su nas upoznali s načinom života, tradicijom i znamenitostima istočnog i južnog Cipra te njegovog glavnog grada.

DRUGA MOBILNOST BOOKPALS PROJEKTA LUBARTÓW, POLJSKA
19.– 25. ožujka 2017

 

                    

Druga mobilnost međunarodnog projekta BookPals@schools.eu održala se u gradu na istoku Poljske Lubartówu. Od 19. do 25. ožujka  2017. troje je učenika naše škole, Emanuela Peči iz 2.a, Dejan Jantolek iz 3.k i Marko Marinac iz 3.b, posjetilo svoje vršnjake u Poljskoj. S učenicima su putovale profesorica hrvatskog jezika Maja Crnković i profesorica geografije Mirna Dusper. U projektu sudjeluju škole iz Portugala, Poljske, Mađarske, Cipra, Turske i Ekonomska škola Požega kao predstavnica Hrvatske, a ovaj je put došao i turski tim, koji je propustio prvu mobilnost u Mađarskoj:

                     

Boravak u Lubartówu trajao je sedam dana, a odlazak u Poljsku učenicima je od poečtka bio zanimljiv zbog putovanja avionom jer to dosada nisu iskusili. Sve je prošlo u najboljem redu te smo, nakon direktnog nedjeljnog leta iz Zagreba, u Varšavu stigli u predvečernjim satima.Organizirani nas je autobusni prijevoz prevezao do Lubartówa, simpatičnog poljskog gradića, veličinom i naseljenosti sličnom Požegi. Učenici su potom bili smješteni u udomiteljske obitelji koje su ih vrlo srdačno primile. 

                                                         

Mobilnost je započela razgledavanjem srednje škole u Lubartówu, posjećivanjem odabranih nastavnih sati i upoznavanjem poljskog obrazovnog sustava. Nakon toga, poljski su nas učenici oduševili predstavom utemeljenom na plautovskoj komediji Ukroćena goropadnica Williama Shakespearea. Učenici su predstavu izveli na engleskom jeziku, a njegova nas je gluma oduševila. Nakon govora ravnateljice škole i primitka darova koje je škola osigurala za sve učenike i profesore koji su sudionici mobilnosti, imali smo predavanje o poljskom jeziku, gdje smo naučili korisne osnovne stvari iz poljskog jezika, što nam je olakšalo sporazumijevanje tijekom nadolazećih dana našeg posjeta. Domaćini su nas kasnije poveli u razgledavanje kulturnih, povijesnih i prirodnih znamenitosti svojeg grada (profesore kroz šetnju, a učenike kroz igru osmišljenu po različitim lokacijama grada).

                     

                       

Idući smo dan posjetili gracioznu palaču obitelji Zamoyski iz 18. stoljeća, koja je sačuvana gotovo u cijelosti u izvornom obliku i koja je uvrštena u službeni popis spomenika poljske povijesne baštine. Historijska palača nalazi se u mjestu Kozłówka, nedaleko Lubartówa.

                        

                       

Potom smo jedan cijeli dan proveli u Varšavi gdje smo posjetili staru jezgru grada, gdje nam je vodič objasnio legende vezane uz različita mjesta stare jezgre, a potom smo posjetili Nacionalnu poljsku knjižnicu.

                     

                                    

Idući smo dan posjetili Lublin i njegovu staru jezgru.

                    

Tijekom cijeloga tjedna prisustvovali smo nizu sastanaka za nastavnike i radionicama za učenike te manifestacijama koje su se održavale u školi. Naši su učenici prezentirali svoje radove: prezentaciju o romanu Judita Mire Gavrana (priča utemeljena na sadržaju biblijske Knjige o Juditi i istoimenom epu Marka Marulića, oca hrvatske književnosti), potom dvije slikovnice u kojima su učenice naše škole riječju i crtežom prikazale dijelove slavenske mitologije (Slavenski mit o stvaranju svijeta i čovjeka slikovnica je koju su izradile učenice Valentina Grbeš i Marina Štetić, a Vatra i voda u sukobu: Perun i Veles slikovnica je koju je izradila Emanuela Peči, sudionica poljske mobilnosti), i na kraju strip naslova Morana: noć, zima, smrt, koji govori o poznatoj nam babi Jagi, a koji je izradio učenik Leo Tomić, sudionik mađarske mobilnosti u sklopu ovoga projekta. Učenici su također prezentirali film koji su snimili učenici uključeni u projekt, a koji donosi legendu o Sari i postanku Babinog vira.

Video možete pogledati na sljedećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=_PD6Cw5tiUk

                      

                    

Učenici ostalih država također su predstavili svoje radove, a neki su i pjevali pjesme na narodnom jeziku. Posljednji dan mobilnosti (petak) za profesore je održana radionica o akulturaciji, nakon što je prethodnih dana održana radionica o vrstama inteligencije koje se trebaju smišljenim strategijama aktivirati kod učenika u nastavi. Za učenike su bili osmišljeni obrazovni kvizovi, a naši su učenici osvojili 1. mjesto.

Navečer je organizirana večera za profesore u hotelu u kojem smo bili smješteni, a za učenike su nakon večere bile organizirane karaoke. Kući smo krenuli u subotu letom iz Varšave preko Frankfurta do Zagreba. U Požegu smo se vratili u večernjim satima, umorni, ali sretni i puni novih iskustava.

 

O mobilnosti možete više pogledati na sljedećim Facebook stranicama

https://www.facebook.com/bookpalscroatia/

https://www.facebook.com/profile.php?id=100013835767961

https://www.facebook.com/groups/597946697003137/?ref=br_rs

PREDSTAVLJANJE MEĐUNARODNIH PROJEKATA NAŠE ŠKOLE U SLAVONSKOM BRODU

Profesorice Vesna Bajt i Lidia Gerstman pozvane su predstaviti međunarodne projekte mobilnosti Ekonomske škole Požega na predavanju i raspravi pod naslovom “Stvaranje poticajne okoline za učenje temeljeno na radu“,  u petak, 27. siječnja u Tehničkoj školi Slavonski Brod. Događaj je upriličen za učenike viših razreda osnovnih škola, srednjoškolce i nastavnike, roditelje predstavnike vijeća roditelja te sve one koji su izravno ili posredno uključeni u odgojno-obrazovni proces.  U raspravi su sudjelovali i učenici naše škole, Nora Mlinarić i Lovro Bogdanović iz 4.k te Marko Mihalj iz 3.k.

Organizator događaja bio je Europe direct informativni centar Slavonski Brod. Predstavljena su najnovija istraživanja o poželjnim zanimanjima na tržištu rada te primjeri dobre prakse – adekvatni odgovori pojedinih odgojno-obrazovnih institucija na najnovije izazove i potrebe, kako bi se  cjelokupnu odgojno-obrazovnu zajednicu potaknulo na uvrštavanje programa i uključivanje u projekte koji nude nove vještine i znanja te pripremu učenika za suvremeno tržište rada.

Uz niz predavača iz Brodsko-posavske županije, Ekonomska škola bila je uz Obrtničku jedina predstavnica Požeško-slavonske županije. Prof. Vesna Bajt govorila je o projektu Learning by doing koji nudi hotelijersko-turističkim tehničarima obavljanje stručne prakse u inozemstvu, a prof. Lidia Gerstman predstavila je projekte suradničkog učenja za inovacije i razmjene dobre prakse, Communication and Culture i BookPals@schools.eu, kojima se u transnacionalnom okruženju kod učenika nastoje razviti tzv. „meke vještine“.

S voditeljicama Gordanom Alfeldi iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje područnog ureda Slavonski Brod i Božicom Sedlić iz Europskog doma postavili smo i temelje za buduću suradnju na području naše županije.

PREDSTAVLJANJE PROJEKATA Communication and Culture i BookPals@schools.eu

Dana 13. siječnja 2017.u organizaciji županijske voditeljice za Hrvatski jezik Duške Galić održano je Županijsko stručno vijeće srednjoškolskih nastavnika Hrvatskog jezika u Gimnaziji Požega.

U sklopu ŽSV-a Lidia Gerstman, prof. predstavila je dva  dvogodišnja međunarodna Erasmus+ projekta za suradničko učenje, inovacije i razmjenu dobre prakse u kojima Ekonomska škola Požega sudjeluje.  

Sudionicima su predstavljeni projektni tim naše škole, završni proizvodi projekata, aktivnosti na mobilnostima i u nastavi i izvannastavnim aktivnostima, diseminacijske platforme i društvena mreža eTwinning. Ukratko su objašnjene mogućnosti kako se i druge škole mogu uključiti u ovakve projekte i gdje pronaći odgovarajuće partnere.

Projekte su sudionici ocijenili zanimljivima jer su osnovne teme vezane za unapređivanje pismenosti, implementaciju informacijsko-komunikacijske tehnologije u nastavu i cjeloživotno učenje. Nakon održanog predavanja odgovoreno je na upite.

PRVA MOBILNOST BOOKPALS PROJEKTA

BUDIMPEŠTA, MAĐARSKA

11.-17. PROSINCA 2017.

Na prvu mobilnost u sklopu projekta BookPals@schools.eu putovali smo u Budimpeštu u Mađarskoj. Sudionici susreta iz naše škole bili su učenici Laura Benić i Leo Tomić iz 3.h, Ivan Vidmar iz 3.k i Antonio Grozdanoski iz 4.a te profesorice Maja Pranjić, Magdalena Vojak i Lidia Gerstman.

Na put smo krenuli 11. prosinca 2017. U hotel Canada stigli smo poslijepodne, smjestili se u sobe i krenuli vidjeti adventski sajam u središtu grada.

Sljedeće dane proveli smo dobrim dijelom u HARSÁNYI JÁNOS Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola, ekonomskoj školi koja nam je bila domaćin tog tjedna. U školi su bile priređene radionice vezane za mađarski jezik i kulturu te niz aktivnosti vezanih za književnost koje su poslužile boljem međusobnom upoznavanju učenika.

Učenici svih škola uključenih u projekt predstavili su prezentacijama i video uradcima svoju školu, grad i državu te dosadašnji rad na proučavanju nacionalne mitologije i korijena. Odabrani učenici kazivali su poeziju na svom materinjem jeziku.

Posjetili smo grandioznu knjižnicu Metropolitan Ervin Szabó te sudjelovali na radionici u Petőfi muzeju književnosti kojoj je cilj bio potaknuti čitalačke aktivnosti. Mnogi su se složili da je ta radionica bila zaista izvrsna i najbolji dio mobilnosti, nešto što će nastavnici nastojati koristiti u svom daljnjem poučavanju.

Nastavnici su sudjelovali i u treningu vezanim za unapređivanje medijske pismenost i pismenosti učenja stranih jezika, a portugalski kolega predstavio je alat Learning Designer koji će nastavnicima uključenima u projekt olakšati razmjenu iskustava i priprema za nastavne sate u koje će implementirati naučeno na treninzima.

Mađarski domaćini pripremili su jednodnevni izlet na mađarski zapad, u drevnu benediktinsku opatiju Pannonhalma, gdje smo posjetili još jednu prekrasnu knjižnicu, i u grad Gyor.

Mobilnost je zaokružena tradicionalnom mađarskom večerom u čardi nedaleko Budimpešte, uz folklorni program.

Detaljniji prikaz što smo radili i doživjeli u Budimpešti možete pročitati (na engleskom) na blogu učenika Antonija Grozdanoskog:

https://tackk.com/ya9hs0

Isto iskustvo Antonio je podijelio i u formi video uratka:

https://www.youtube.com/watch?v=oGU_WxZAm28&t=42s

Rad na projektu možete pratiti na Facebook stranicama:

https://www.facebook.com/bookpalsatschoolseu    

https://www.facebook.com/bookpalscroatia

I na Twinspaceu projekta, na nastavničkoj društvenoj mreži eTwinning:

https://twinspace.etwinning.net/29783/home

 

BookPals@schools.eu

1

BookPals@schools.eu projekt je programa mobilnosti Erasmus + u kojem sudjeluje i naša škola, zajedno s još pet škola iz Cipra, Mađarske, Poljske, Portugala i Turske. Projekt obuhvaća općeobrazovne predmete, a uključeni su učenici 16-19 godina starosti. Projektom se kroz aktivnosti vršnjačkog suradništva nastoji potaknuti učenike da više čitaju, kako lektirna djela, tako i ona koja nisu propisana lektirom. Osim toga, tijekom svakog susreta nastavnici će polaziti treninge usvajanja novih metoda poučavanja. Sudjelovat će u radionicama i predavanjima usmjerenima na korištenje inovativnih nastavnih metoda te jačanje integracije digitalnih alata u učenje, poučavanje, obuku i rad s mladima na različitim razinama. U projekt se uključio aktiv Hrvatskog jezika, uz pomoć aktiva stranih jezika.

Projekt će trajati dvije školske godine (2016-2018) i sufinanciran je sredstvima Europske unije. Pripremamo 6 mobilnosti, u svaku od škola partnera. Prva je mobilnost u Budimpešti u Mađarskoj 11.-17. prosinca 2017., na koju se planira uputiti najmanje 3 učenika i 2 profesora. Domaćini ćemo biti početkom školske godine 2017./18.

Početkom listopada ugostili smo nastavnike iz škola partnera na transnacionalnom sastanku. Dogovoreni su termini mobilnosti u prvoj godini (Mađarska, Poljska i Cipar) te tempo rada i obveze svake škole partnera.

tm-ana-i-alen

Tijekom studenoga počinje s radom školski knjižni klub koji će sastavljati učenici odabrani nakon otvorenog poziva, intervjuom na engleskom jeziku, u kojem se u prvom redu provjeravaju učeničke sposobnosti potrebne za rad na projektu, odnosno talenti koje je vrijedno razvijati (čitalačke aktivnosti, ilustriranje, javni i scenski nastup, spremnost na timski rad, organizacijske sposobnosti i slično).

Prva velika aktivnost BookPals projekta proučavanje je izvorišta pojedinih naroda uključenih u projekt. Hrvati će proučavati hrvatsku mitologiju, a nakon pripremnih aktivnosti učenici će izraditi slikovnice i plakate koje u suradnji s planiramo predstaviti osnovnoškolskim učenicima. Zadatak je projekta proizašao iz činjenice da uglavnom vrlo dobro poznajemo grčku i rimsku mitologiju, a naša je posve zapostavljena u školskom kurikulumu.

tm-antonio

Koordinatorica: Lidia Gerstman, prof.

Link za FB stranice projekta:

https://www.facebook.com/bookpalsatschoolseu/

https://www.facebook.com/bookpalscroatia/

O početku projekta i transnacionalnom sastanku u lokalnim glasilima:

http://pozeska-kronika.hr/drutvo/item/7950-potaknuti-citalacke-aktivnosti-ucenika.html

http://www.rva.hr/vijest/2016/4518-ekonomska-skola-pozega-koordinator-je-novog-projekta-erasmus

http://slavonski.hr/ekonomska-skola-pozega-multinacionalni-projekt-mobilnosti-za-poticanje-citalackih-aktivnosti-i-ovladavanje-informacijskim-tehnologijama/

tm-ispred-skole