2. faza projekta „Jesen na Ratarnici“ uberi – preradi – promoviraj
Županijski projekt Ekonomske škole i Poljoprivredno-prehrambene škole
Nakon što smo u bili u berbi grožđa u rujnu, krenuli smo u drugu fazu projekta prerada. U petak 10. studenog 2023. učenici 4. k razreda, Ekonomske škole Požega, smjer komercijalisti, posjetili su podrum Poljoprivredno prehrambene škole u Požegi gdje s sudjelovali u mjerenju kiseline i sumpora u vinu.
Sumpor je najstarije poznato sredstvo za čuvanje vina koje su koristili još stari Rimljani. Pri preradi grožđa, fermentaciji i njezi vina, potrebna je upotreba određene količine sumpora da bismo proizveli zdravo vino. Koliko je sumpora potrebna ovisi o više čimbenika – zdravstvenom stanju grožđa, temperaturi grožđa i mošta, vremenskim prilikama tijekom berbe te cjelokupnim vremenskim prilikama tijekom ljeta i jeseni.Sumporenjem se postiže i selekcija kvasaca, ostaju otporniji i bolji, stoga obavljaju vrenje do kraja. Jačina sumporenja ovisi o osobinama i vrsti vina, količini alkohola, ukupnih kiselina i sklonosti prema miješanju.
Učinak sumporenja:
- ubrzavanje taloženja električno negativno nabijenih čestica iz vina,
- poboljšano ekstrahiranje obojenih tvari iz pokožice bobice grožđa,
- selektivno djelovanje na različite vrste i sojeve kvasaca,
- onemogućavanje nepoželjnih mikroorganizama.
Sumpor u većim količinama ima negativne učinke na ljudski organizam, nakon oslobađanja u želucu i prelaska u krvotok oduzima kisik što uzrokuje glavobolju, te veže vitamin B1. Količine sumpornog dioksida koje će biti dodane u mošt ovise od zdravstvenog stanja grožđa i u normalnim uvjetima se kreću od 5-40 g/hl. Dodaje se u vino i tijekom njegove dorade i njege.
ENOVIN KOMPLET
Vrlo jednostavan i brz komplet za određivanje ukupnih kiselina i slobodnog SO2 u moštu i vinu. Učenici su imali priliku ispitati sadržaj sumpora u vinu Sivi Pino, u čijoj berbi su bili.Rezultat je bio oko 20 mg/hl slobodnog SO2, a drugi uzorak 30 mg/hl, a kiselina 7g/l, a drugi uzorak je bio 8g/l.
Dio ispitivanja možemo vidjeti i u videu: https://www.youtube.com/watch?v=Hhh46W1Cdfk
Po završetku vrenja potrebno je mlado vino odvojiti od taloga, odnosno pretočiti.
Na ovaj način vidjeli smo jednu od faza koje prolazi prerada vina dok bude spremna za konzumaciju i prodaju na tržištu. Ujedno smo povezali s gradivom marketinga koje obrađujemo u školi a vezano za marketing mix – proizvod.
Velika zahvala ide profesorici Mireli Višaticki i Marku Miholiću s Poljoprivredno-prehrambene školi na suradnji i vođenju radionice!
Priredila: Zvjezdana Farkaš, prof. izvrsni savjetnik