2. faza projekta „Jesen na Ratarnici“ uberi – preradi – promoviraj

Županijski projekt Ekonomske škole i Poljoprivredno-prehrambene škole

Nakon što smo u bili u berbi grožđa u rujnu, krenuli smo u drugu fazu projekta prerada. U petak 10. studenog 2023. učenici 4. k razreda, Ekonomske škole Požega, smjer komercijalisti, posjetili su podrum Poljoprivredno prehrambene škole u Požegi gdje s sudjelovali u mjerenju kiseline i sumpora u vinu.

Sumpor je najstarije poznato sredstvo za čuvanje vina koje su koristili još stari Rimljani. Pri preradi grožđa, fermentaciji i njezi vina, potrebna je upotreba određene količine sumpora da bismo proizveli zdravo vino. Koliko je sumpora potrebna ovisi o više čimbenika – zdravstvenom stanju grožđa, temperaturi grožđa i mošta, vremenskim prilikama tijekom berbe te cjelokupnim vremenskim prilikama tijekom ljeta i jeseni.Sumporenjem se postiže i selekcija kvasaca, ostaju otporniji i bolji, stoga obavljaju vrenje do kraja. Jačina sumporenja ovisi o osobinama i vrsti vina, količini alkohola, ukupnih kiselina i sklonosti prema miješanju.

 Učinak sumporenja:                                                                                                                                                                             

  • ubrzavanje taloženja električno negativno nabijenih čestica iz vina,
  • poboljšano ekstrahiranje obojenih tvari iz pokožice bobice grožđa,
  • selektivno djelovanje na različite vrste i sojeve kvasaca,
  • onemogućavanje nepoželjnih mikroorganizama.

Sumpor u većim količinama ima negativne učinke na ljudski organizam, nakon oslobađanja u želucu i prelaska u krvotok oduzima kisik što uzrokuje glavobolju, te veže vitamin B1. Količine sumpornog dioksida koje će biti dodane u mošt ovise od zdravstvenog stanja grožđa i u normalnim uvjetima se kreću od 5-40 g/hl. Dodaje se u vino i tijekom njegove dorade i njege.

ENOVIN KOMPLET

Vrlo jednostavan i brz komplet za određivanje ukupnih kiselina i slobodnog SO2 u moštu i vinu. Učenici su imali priliku ispitati sadržaj sumpora u vinu Sivi Pino, u čijoj berbi su bili.Rezultat je bio oko 20 mg/hl slobodnog SO2, a drugi uzorak 30 mg/hl, a kiselina 7g/l, a drugi uzorak je bio 8g/l.  

Dio ispitivanja možemo vidjeti i u videu: https://www.youtube.com/watch?v=Hhh46W1Cdfk

Po završetku vrenja potrebno je  mlado vino odvojiti od taloga, odnosno pretočiti. 

Na ovaj način vidjeli smo jednu od faza koje prolazi prerada vina dok bude spremna za konzumaciju i prodaju na tržištu. Ujedno smo povezali s gradivom marketinga koje obrađujemo u školi a vezano za marketing mix – proizvod.

Velika zahvala ide profesorici Mireli Višaticki i Marku Miholiću s Poljoprivredno-prehrambene školi na suradnji i vođenju radionice!

Priredila: Zvjezdana Farkaš, prof. izvrsni savjetnik